Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget hästkött i skolmaten

Annons

Skolköken i Mora och Orsa använder inte hästkött i matlagningen. Kommunernas kostchefer vill lugna oroliga.
Vad innehåller egentligen lasagnen? Det frågan har blivit högaktuell efter avslöjandet att Findus-lasagne innehöll hästkött istället för nötkött.

– I Mora kommun tillagar vi vår egen lasagne från grunden. Den färs vi använder är svensk kravfärs, säger Solveig Bjuhr-Hedlund, kostchef i Mora kommun, på mora.se.
Även Orsas skolkök serverar hästfri lasagne, uppger kommunen på sin hemsida.
– I våra kök gör vi egen lasagne från grunden, med svensk nötfärs från Scan och Siljan Chark. Alla våra färsprodukter på matsedeln är tillagade från grunden, säger kostchefen Ewa Tärnblom Eriksson.

Hon berättar också att 85 procent av maten som serveras på Orsas för- och grundskolor är egenlagad. I Mora lagas cirka 82 procent av maten från grunden.
– Det är det bästa sättet att få kontroll på innehållet i maträtterna. Vårt mål är att öka den andelen, säger Solveig Bjuhr-Hedlund.

Jennie-Lie Kjörnsberg