Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Inget län har så många rovdjur som Dalarna"

Det blev ingen rovdjursjakt i Dalarna. Naturvårdsverket lät inte ens länsstyrelsen få vara med och bestämma. Konstaterade föryngringar påstås vara tolv, långt under miniminivån 18. Med detta låter sig inte jägarförbundet Dalarna nöja.
– Vi borde ha fått skjuta minst 20. Naturvårdsverket tar ingen hänsyn till lokala förhållanden, totala rovdjurstrycket och bytesdjurens utveckling, säger ordförande Thomas Björklund.

Länsstyrelsens rovdjurshandläggare Lena Berg konstaterar i ett pressmeddelande att nämnda miniminivå inte är nådd är jakt på lo helt enkelt inte tillåten. Landshövding Maria Norrfalk uttrycker i samma pressmeddelande missnöje med beslutet och än inte mot själva jaktförbudet. Kritiken gäller att hennes länsstyrelse körts över av naturvårdsverket.
– När det gäller årets lodjursjakt har det visserligen ingen direkt betydelse för Dalarnas del eftersom vi ändå hamnar under miniminivån, men jag är kritisk till själva processen där länen inte fått den beslutanderätt som var tänkt från början, säger Maria Norrfalk.

Kritisk
I det avseendet är landshövdingen och jägarbasen helt överens. Thomas Björklund hävdar dessutom att siffrorna är missvisande. De tolv föryngringar som ligger till grund för beslutet är konstaterade efter undersökning av en tredjedel av länet.
– Det är väldigt säkra siffror, framtagna efter en noggrann undersökning. Men det går ju att dra slutsatser av utvecklingen i övriga länet med utgångspunkt från inrapporteringar. Vi hävdar att det totalt finns 20-25 föryngringar. Och avskjutningen borde omfatta åtminstone ett djur per föryngring, säger Björklund.
I fjol var tilldelningen i länet 16 djur plus två i renbetesområdet som även i år fått samma tilldelning. Det gäller den nordöstligaste hörnet av länet med avgränsning längs vägen Flötningen -Idre, en linje mot Mörkret och sedan väg mot Särna och Särnstuga och en linje mot länsgränsen norrut.

Lokalt
Thomas Björklund påpekar att Dalarna har landets största rovdjurstryck. Att huvuddelen av den svenska vargstammen finns i länet. Att det är gott om björn och lo. Att det finns tecken på att stammarna av bytesdjur viker och inte minst att det finns riksdagsbeslut om delegering till lokal nivå om beslut om åtgärder.
– Visst har lodjursstammen varit större. Under en tioårsperiod har den blivit mindre. Men det har också rådjursstammen och det är lons viktigaste byte. Den går ner oerhört. Vi menar att det måste tas hänsyn också till såna faktorer. och det görs ju inte, säger Björklund.
Beslutet ska överklagas. Det gjorde också beslutet om vargjakten. Det innebar ingen ändring.
GUBB JAN STIGSON