Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingmarsspelen förnyar sig

Ingmarsspelen bjuder på två nyheter inför sommarens upplaga. Det blir livemusik och en ny skådespelare som skall gestalta Stark Ingmar, nämligen Hans
Kumelin.

Annons

Regissören Martin Lindström vill förnya bygdespelet ytterligare. Det finns två nyckelbegrepp i detta arbete. Dessa är tid och tempo. Planer finns att även förändra den stora scenen. För några år sedan inledde Ingmarsspelen en spännande process där man bytte ut en nästan 50 år gammal berättarröst mot musik komponerad av accordeonisten Åsa Sundstedt. Hennes musik och arrangemang har hittills varit förinspelad och fungerar som tidsbryggor mellan scener.

I år kommer musiken att framföras live. Ingmarsspelen får ett eget orkesterdike bestående av en rörlig kvartett att framföra både ljudeffekter och även framföra Åsa Sundstedts musik i nya arrangemang. Till sommaren kommer också en av huvudrollerna att gestaltas av en professionell skådespelare. Rollen som Stark Ingmar kommer att axlas av skådespelaren Hans Kumelin som har arbetat med både film och TV. Hans Kumelin är bosatt i Stockholm men bördig från Dalarna.
När Kumelin studerade på Kalle Flygare teaterskola var en av studiekamraterna Lars Lindström som gestaltar Hellgum i Ingmarsspelen. Nu möts de på nytt efter 35 år.

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se

Annons