Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingrid Thor jobbade som journalist i nära 70 år

I juni 1940 började Ingrid Thor skriva i Borlänge Tidning. Hon kom sedan att skriva ända fram till sin bortgång den 23 mars 2010. Om hon levat ett par månader till hade det blivit under 70 år.

Hon var född i Söderhamn och familjen flyttade snart till Malmö där Pappa Carl Ivar fick arbete. När Ingrid var sju år flyttade familjen till Borlänge för hon blev ofta sjuk i Malmö. Här blev Carl Ivar chef för Forshuvuds kraftverk i Borlänge.
Ingrid kom att gå i Kvarnsvedens skola och tog sedan realexamen i Borlänge. Direkt efter den examen, sommaren 1940, fick Ingrid sitt första jobb som skribent.

Redaktören för Borlänge Tidning kontaktade rektorn på skolan och undrade om det fanns någon skrivkunnig flicka på skolan. Den sommaren skrev Ingrid fyras ”kåserier” som publicerades i BT.
På hösten fortsatte hon studera till studenten i Falun. På den tiden fick alla studenter ”gå upp” i muntlig prövning.

Ingrid gick upp i denna prövning tillsammans med nio andra flickor och där sex ”föll” i tentamen. Ingrid var en som klarade sig.
Ett litet sidosprång blev det på hösten när hon såg en annons om en tjänst som guvernant hos en apotekarfamilj i Vimmerby. Hon sökte och fick tjänsten. Men Ingrid kom snart tillbaka till Borlänge och blev sedan dess att arbeta på Borlänge Tidning.

Ingrid har skrivit om det mesta och även träffat de flesta. Ett minne var mötet med Peter Wallenberg i USA där han deltog i någon jubileumsträff. Just då skulle även Stora Kopparberg fira 600 år och Peter var styrelseordförande där. Givetvis skulle hon träffa honom och göra en intervju.
Hon gjorde allt för att komma i kontakt med Peter där borta men det var svårt att nå honom. Till slut tröttnade hon och skulle gå därifrån. Då sticker Peter Wallenberg fram hakan och säger att hon kunde ringa honom när hon kom hem.

Ett annat möte var med Hans Dalborg, chef för Nordea. Hon inbjöds till hans tjänsterum och fick också sitta i hans stol. Då tog Ingrid chansen att fråga hur mycket pengar han ville låna.
Även Olof Palme träffade Ingrid när de tillsammans åkte bil till Ludvika. Hon lär då ha frågat Olof Palme om han inte var rädd för att bli skjuten. Men det var han inte.

Ett knep Ingrid lärde sig var att hoppa på tåget i Krylbo om någon kändis kom den vägen till Borlänge.
När BT fyllde 100 år (1985) skrev Ingrid massor av artiklar.
Det mesta av innehållet hämtade hon från sitt minne som var klart som Klar-älven.
Ingrid kom också att forska fram att Jussi Björling var född den 5 februari 1911 och inte den 2 februari som det stod i böckerna. Hon hade lyckats få se barnmorskejournalen och det blev ett scoop.

Som journalist på BT skrev hon mest om landstinget och sjukvårdsfråghor.
Hon var enträgen och gav sig inte utan hade näsa för nyheter och en formuleringsförmåga som gjorde henne till en ovärderlig reporter.
Hon var också med i Wallinsamfundet och sekreterare där under 40 år.
2004 fick hon ta emot Wallinpriset för sin roll som kunskaps- och kulturbärare.
Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se