Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingvallsbenning och Turbo ansluts

Det grävs för fiber från Prästhyttebacken, Ingvallsbenning fram till Skråköping. Den sista januari nästa år beräknas arbetet vara klart.
– Det är vår länk in i framtiden, säger Björn Falkeström.

För cirka ett och ett halvt år sedan drog Alf Jakobsson, Ingvallsbenning, i gång arbetet med att få fiber till byn. Förra måndagen började Tuna fiberteknik gräva för att lägga ned sammanlagt 24 000 meter fiberkabel.
– Det är synd att det är så lång handläggningstid, jag trodde i min enfald att det skulle ramla på snabbt. Men så är det på landsbygden, vill man ha något gjort får man göra det själv. Att bara dra i det här projektet är en halvtidstjänst, konstaterar Alf Jakobsson.

I dag har föreningen Turbo fiber 70 medlemmar. Två av dem driver företag, sedan är det fast boende men även fritidshusägare som tecknat sig för andelar i föreningen. Projektet finansieras till 70 procent med statliga medel, övriga 30 procent för fastighetsägarna själva punga ut med. För medlemmarna i Turbo fiber rör det sig om max 15 000 kronor och fibernätet nedgrävd fram till tomtgränsen. Kostnader tillkommer för att gräva ned kabeln på den egna tomten samt dra in fibernätet in i huset
Till en betydligt högre kostnad går det visserligen att ansluta sig senare, men Björn Falkeström menar att det är nu eller aldrig som gäller.
– Det går inte att vänta ut projketet och se hur det blir, säger han.
För bygden betyder ett snabbare och säkrare bredband mycket. Det kan bland annat innebära en värdeökning på fastigheterna och ökad inflyttning. Att föreningens medlemmar själva äger kablen och inte är utelämnade till andra leverantörers nycker är också det en trygghet.

– Det öppnar för tjänster som vi inte känner till i dag, det är vår länk in i framtiden, säger Björn Falkeström.
För gemene man innebär projektet inte bara snabbare bredband, tv och vanlig telefon berörs också och enligt Alf Jakobsson sparar medlemmarna i Turbo Fiber hundralappar varje månad om de exempelvis väljer samma tv-utbud via fibernätet som de har i dag Dessutom får de tre avgiftsfria månader.
Även Hedemora Energi är med på tåget och kommer att tillhandahålla utrustning till fastighetsägaren med hus med fler än fem lägenheter för att de ska kunna erbjuda hyresgästerna uppkoppling via fibernätet.

Eva Langefalk/DT