Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingvar Lind kollar själv sitt blodvärde


Ingvar Lind reser mycket i jobbet. Tack vare den nya tekniken slipper han åka till olika vårdcentraler för att kolla sina blodvärden.
- Mätaren innebär en väldig frihet.

Ingvar Lind opererades för ett medfött hjärtfel och fick en ny klaff i metall för tio år sedan.
- Jag visste att jag förr eller senare skulle operera in en ny aortaklaff. Den måste jag ha livet ut och sedan operationen tar jag också waran.
Ingvar Lind som fyller 60 reser i hela mellansverige i jobbet.
- Nu slipper jag åka till olika vårdcentraler på olika orter för att lämna blodprov när jag ska kolla mina värden. Det tar ju sin tid.

Var med på en utbildning


Han hade hört talas om den nya mätaren länge när han fick chansen att vara med på en utbildning i Falun.
- Den har funnits länge utomlands, bland annat i Norge.
På en kurs på hjärtkliniken i Falu lasarett fick han och övriga lära sig vad de skulle tänka på när blodvärdet blir för högt eller för lågt.
- Det är framförallt medicindosen man ändrar men andra faktorer påverkar också. För min del är det viktigt att blodet inte blir för tjockt. Då kan det lägga sig på den inopererade klaffen som sedan kan släppa ifrån sig små plättar som kan sätta sig i kärlen i hjärnan.
- Det kändes bra som attan att få kolla blodvärdena själv. Dessutom har min arbetsgivare hjälpt till att betala mätaren. Jag spar ju mycket arbetstid på att kunna kolla själv.KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se