Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inlägg Örjan Fridner: Ändra dig eller avgå Berg!

Inlägg: Coronavaccineringen och Region Dalarna

Ord har betydelse. En som är särskilt medveten om det dessa dagar är Donald Trump, som nu för andra gången ställs inför riksrätt, nu för sina uppviglande ord.

Regionstyrelsens ordförande i Dalarna, Ulf Berg (M), uttalar sig och håller på att se till så vaccineringen skjuts framåt i tiden i Dalarna.

När det gäller Modernas vaccin, som går under produktnamnet Covid-19 Vaccine Moderna, finner Berg det lämpligt att jämföra denna vaccinationsprocess med om en privatperson köper en bil men kan inte ordna med försäkring förrän efteråt. Berg bortser då från fyra grundläggande förhållanden.

För det första är aldrig ett bilköp jämförbart med skillnaden mellan liv och död. Inte ens för den värste materialist fungerar verkligheten så, med Berg då som undantag. Utan här gäller med WHO:s ord att ett vaccin är det enda sättet att stoppa coronaviruset samt sjukdomen covid-19.

För det andra har EU-kommissionen - på rekommendation från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s vetenskapliga kommitté - fattat beslut om villkorat marknadsgodkännande för vaccinet hos personer som är minst 18 år.

För det tredje har ansvarig minister Lena Hallengren (S) gett besked om att utifrån att eventuella skador skulle uppstå i samband med vaccineringen så går regeringen ekonomiskt emellan gentemot regionerna som ansvarar inför den vaccinerade. Ett uppdrag förbereds också till kammarkollegiet, eftersom Modernas vaccin inte ingår i Läkemedelsförsäkringen.

För det fjärde plågar denna pandemi svenska folket och dalfolket oupphörligen, hårt och just nu passerades antalet döda i Sverige 10 000. I Dalarna är motsvarande siffra nu 155 personer.

En som uppenbarligen behåller både huvudet kallt men också hjärtat varmt är socialdemokratiska oppositionsrådet i regionen, Elin Norén. Hon menar att ”riskgrupper och vårdpersonal får vänta längre på vaccin för att regionrådet Ulf Berg (M) vill bråka med regeringen. Det är riktigt illa.”

Om Berg vägrar att ändra sig, eller vägrar att sammankalla regionstyrelsen, återstår det nog bara en sak: Berg bör avgå!

Nu kommer propåer från regionerna i Kalmar och Östergötland om att erhålla de vaccinationsdoser som var avsikten skulle gå till Dalarna.

Ulf Berg kan näppeligen ha delegation på denna form av beslut, alltså att inte ta emot och använda dessa rekommenderade doser även om han i frisk retorisk anda hänvisar till miljardbelopp för regionen som kan ligga i vågskålen. I andra vågskålen kan det ligga frågan om liv och död för i första hand äldre och vårdpersonal.

Ulf Berg bör omedelbart inkalla regionstyrelsen. Ställer C, L och KD upp på detta materialistiska synsätt? Om Berg vägrar att ändra sig, eller vägrar att sammankalla regionstyrelsen, återstår det nog bara en sak: Berg bör avgå!

Han visar i så fall å det grövsta att han inte är rätt person att politiskt leda den viktiga hälso- och sjukvården i Dalarna!

Örjan Fridner

(Socialdemokrat)