Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Festen kan börja – visst blir det daladans

/

Superligan hade sin förfest på flådiga Casino Cosmopol i Stockholm, med representanter från samtliga 28 SSL-lag, förbundsfolk och journalister på plats.

Annons

Vilka som platsar på huvudfesten i mäktiga Globen den 16 april, när SM-gulden ska delas ut, återstår att se, men det är låga odds på att två dalalag finns med där.

Med seriepremiären bara två veckor bort var det dags för den årliga upptaktsträffen för Svenska Superligan, SSL, i innebandy, och ett nytt inslag var att låta tränarna stanna hemma, och i stället låta varje klubb representeras av en spelare.

Tränarnas tips om hur de tror att SSL-tabellerna ser ut efter den sista omgången var dock i högsta grad närvarande, och låg till grund för i vilken ordning som lagen presenterades.

Och tipsen placerade både IBF Faluns herrar och Kais Moras damer i topp.

Väntat med tanke på att båda lagen är regerande svenska mästare och även den här säsongen mönstrar väldigt starka lag.

Kais Moras har visserligen tappat tunga namn som Jonna Mäkelä, Silvana Nötzli och Amanda Larsson, och även om nyförvärven inte är av samma klass, så är det svårt att se något lag som på papperet är starkare än Mora.

Även om truppen är tunn och sårbar för skador.

Nej, den mest kännbara förlusten för Mora är förmodligen tränaren Roger Jonsson, mannen som vigt sitt liv för Kais Mora, men som efter SM-guldet i april tackade för sig och lämnade över tränaransvaret till Noél Alm Johansson.

Men lämnat laget och klubben har han inte gjort. Jonsson har titeln, Team manager, och fungerar även som ett bollplank till Alm Johansson.

Och enligt uppgifter från initierat håll så ser han i stort sett lagets alla träningar från läktarplats.

Kan nye tränaren, Noél Alm Johansson, kliva ut ur Roger Jonssons skugga, och luckorna fyllas efter Mäkelä, Nötzli och Larsson, så ligger vägen mot SM-finalen i Globen öppen för Kais Mora.

Mora utmanas av ett koppel med lag och det känns som att Endre är redo att ta nästa kliv och på allvar utmana om en plats i Globen.

På herrsidan är IBF Falun den givna favoriten och det är ingen tvekan om att laget, som är på jakt efter fjärde raka SM-titeln, på papperet är det bästa.

Men utmanare finns förstås.

Storvreta kommer inte upprepa fjolårsfiaskot, då laget sensationellt missade slutspel, och Uppsalalaget kan mycket väl ta sig ända till SM-final.

En het finalaspirant är även Linköping, laget som föll mot Falun i finalen i april, och som värvat förre Faluspelaren, Eric Björk.

Faluns spel kommer säkert att hacka en del på tomgång under grundserien, men väl i SM-slutspel så brukar Falumaskineriet hitta sin höga nivå.

En nivå som de övriga lagen har väldigt svårt att matcha.

Så visst blir det finalfest för alla innebandyälskare från Dalarna även i april 2016. Precis som det var i april 2015 och jag kan redan höra sångerna eka under Globens tak:

För vi kommer från Dalarna, kommer från Dalarna, och vi dansar daladans...

Mer läsning

Annons