Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Innebandyspelare tog SM-guld – i pimpelfiske

När man möter Anna Mattsson i sportsliga sammanhang har hon främst en klubba i handen då hon studerar på Mora innebandygymnasium. Men i helgen, på sjön Örträsket i Lycksele, var det i en helt annan sport som Anna tog SM-guld.

Annons

Strålande sol och härliga plusgrader.

Så var vädret när SM i pimpelfiske avgjordes på sjön Örträsket i Lycksele på lördagen.

Lyckligtvis för Anna Mattssons del behöver hon inte muttra att hon åtminstone hade tur med vädret när tävlingen var över.

Tvärtom fick hon SM-guld i klassen Äldre Damjuniorer och slog därmed tvåan från Luleå som inte levde upp till sitt namn: Elin Seger.

Detta var tredje gången som Anna Mattsson från Färnäs kommit hem till Mora med ett guld i handen.

– Det är alltid kul att vinna SM. Det är stort ändå. Det är något jag kämpat och tränat för, berättar Anna Mattsson.

Intresset för fisket ärvde hon från sin pappa och hon har fiskat sedan barnsben. I samband med att Anna började tävla gick det från en hobby till en passion. SM-guldet till trots är det dock en sport som hamnat i skymundan i hennes liv:

– Jag fiskade jättemycket förut. Nu har innebandyn tagit över. Det funkar inte att åka på tävling samma dag som du har match, säger Anna Mattsson.

Svårare blir det att förklara vad som gör sporten, och sysslan, så kul:

– Den frågan har jag fått många gånger. Den är lika svår varje gång.

Vad får du ut av det?

– Det är ju en sport och jag gillar träningsaspekten. Sedan alla kontakter och relationer man skapar på isen. Det är bland det bästa. Att få vara utomhus i naturen. Och att få fisk. Att känna nappet.

Tror man att tävlingen i Lycksele var ett stillasittande bestyr tror man fel. För att få bra resultat gäller det att man är ständigt på flygande fot, menar Anna:

– Oftast är det bättre att borra, borra och borra.

Träningsverk på måndagen?

– Åh gud. En hel del. Jag måste ha borrat kopiösa mängder med hål. Jag har fortfarande ont i axlarna. Jag har ändå borrat hål två dagar i rad, i fyra timmar i sträck. Isen var ändå någon meter så det är en stor bit att komma genom, säger Anna Mattsson.

Axlarna kommer dock inte behöva slita så hårt på isen framöver då fiskesäsongen för Annas del är över. De kommer däremot möjligtvis ta stryk av innebandyn. Hon har ett år kvar på gymnasiet och hennes ambitioner är:

– Om fem år studerar jag någonstans. Gärna i kombination med innebandyn. Det vore en dröm.

Mer fiske blir det dock nästa år. Inte minst då hon tack vare vinsten i Lycksele fick en biljett till nordiska mästerskapen 2017 i pimpelfiske där hon får möta kvinnor från Sverige, Finland och Norge.