Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: 5200 kor dör årligen av att ha ätit läskburkar - ett lidande som måste stoppas

LRF vill höja panten på aluminiumburkar till 5 kronor per burk. Ett utmärkt initiativ som säkert minskar nedskräpningen i naturen. LRF påpekar också att 5200 kor dör varje år som resultat av att de ätit skärvor av aluminium. Ett fruktansvärt lidande som måste stoppas!

LÄS OCKSÅ: Vem förmänskligar korna?

Att LRF bekymrar sig för just dessa 5200 individer är bra, men man undrar ju hur kor kan vara så dumma att de äter läskburkar!? Om kon står där med sin kalv på en grön äng med gräs upp till juvret i solen, som i Bregottreklamen, varför böjer hon sig ned och börjar mala sönder en burk? Självbevarelsedriften är väl grundläggande för alla djur, eller?

Sanningen är förstås att samtliga de djur som skadas av burkar äter ensilage inomhus. Fria djur äter inte burkar. Processen som gör gräs till ensilage klarar inte av att filtrera ut burkarna utan skär istället sönder dem till små sylvassa partiklar som korna inte har en chans att upptäcka innan de gör skada i magarna.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Grilla vad du vill - och sluta hacka på den som inte gillar samma som du

Grundproblemet är att vi har djur i fångenskap helt i onödan. Människor behöver inte mjölk från andra däggdjur, varken från hundar eller från kor. I slakthusen i Sverige dog fler än 400 000 nötdjur i skräck och plågor under 2016. Vad säger LRF om dem?

Peter Kalmström, Supervegobloggen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare