Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Acceptans för varg nås inte med licensjakt

Jag skulle vilja bemöta med fakta de falska uttalanden som Svenska Jägareförbundets talesman och andra vargmotståndare gav i torsdagens SVT Debatt om vargen (24 minuter in i programmet).

Att varg dödar människor är extremt sällsynt. Älgar, getingar, fästingar och svampar dödar människor i Sverige varje år, varg dödar inte någon per år.

Nästan alla berättelser om människor som dödats av varg är spekulativa sådana.

Precis som med dödsfall på tamboskap så skylls vargen alltid för dödsfall på människor som dödats av rovdjur där inga klara bevis finns. De flesta påståenden av människor dödade av varg har visat sig ha haft andra orsaker. Även många fall där boskap har påståtts blivit dödade av varg har visat sig istället ha varit hund. Som ett fall så sent som förra veckan, som Sveriges Radio rapporterade om där en jämthund i Inviken attackerade och dödade 14 får.

Men vargen är ett lätt offer att skylla på, för hundar är människans ansvar och det ansvaret vill vi inte ta.

Lars Olof Lyrdal påstod nyligen i SVT Debatt att tamboskapen inte kan skyddas. Det är lögn, antagligen av bekvämlighetsskäl. Vi människor måste vilja ta ansvaret att skydda våra djur. Statistik och studier från SLU visar väldigt tydligt att har man rovdjursavvisande stängsel som sköts på ett korrekt sätt så är chansen för att rovdjur tar sig in bland tamboskapen extremt liten.

Vargen är avgörande för att återfå balans i vår natur.

När Svenska Jägareförbundet kallar vargen för skadegörande, som Gunnar Glöersen gör här på SVT Opinion, så har dom därmed diskvalificerat sig själva som kompetenta nog att behålla det så kallade allmänna uppdraget att sköta Sveriges viltvård.

Svenska Jägareförbundet bevisar att dom inte förstår hur naturen fungerar.

Vargen är avgörande för en välmående natur. Vargen reparerar de skador som älgar och rådjur åsamkar skogen, vilket är ett enormt problem för naturreservaten och skogsägare i Sverige.

Man kan inte lita på något som jägarförbunden säger. Deras talesman Gunnar Glöersen säger att han har hundratals vargar omkring sig där han bor, det betyder att han i princip har alla Sveriges vargar hos sig, men vi vet att vargarna är spridda över stora delar av Sverige så hans påstående är uppenbarligen en lögn, precis som det mesta som jägareförbundet påstår.

Det är en modern lyx att jaga för nöjes skull. När vargen i princip blev utrotad i slutet av 1800-talet så började bl.a. älgstammen att växa rejält. På 1930 talet jagades ca 5000 älgar per år, kring 1960 var det ca 30000 älgar per år.

Älgar och rådjur kostar oss ca 2 miljarder per år i förstörda naturreservat och skogar för skogsägare och skogsbolag, kostnader som borde ligga på jägarförbunden som är ansvariga för den kollapsade viltvården av idag. Men det är vi skattebetalare som får betala denna dyra nota.

Vargar kan sköta klövvilt bestånden mycket effektivare än människan. Människan jagar de största, vackraste och starkaste individerna, till exempel de älgar med flest antal taggar. Rovdjuren jagar de svagaste, de sjuka och gamla, vilket leder till att de starka kan föröka sig och ge friskare nya generationer.

Svenska Jägareförbundet gav i eget namn ut en forskarrapport kallad "Vargen: viltet, ekologin och människan" och i den kom dom fram till att Sverige skulle kunna bära en population av varg på upp mot 12000 individer. Man bör reflektera över kontrasten mellan denna siffra och deras krav av idag på max 150 vargar i Sverige.

Senaste åren så jagas det, enligt Svenska Jägareförbundets egna siffror, ca 100000 älgar per år av den enorma populationen på upp mot 400000 älgar i Sverige, den största populationen i Världen. För bara några år sen jagades det mer älg i Sverige än i hela resten av världen sammanlagt. Ändå vägrar jägarförbunden att dela med sig av denna enorma mängd älgar, för att inte tala om allt annat klövvilt, med rovdjuren. Det är ren egoism, inget annat.

Efter många års arbete för Sveriges rovdjur så märker man tydliga tendenser i jakten på varg, den systematik med vilken den förs. Dessutom har förra regeringen försämrat hela situationen genom de lättnader i lagen man gjorde för att förenkla ett likgiltigt dödande av vargar, bland annat genom kraftiga förädringar i paragraf 28. Förändringarna tillåter nu att man godtyckligt kan döda en varg om man har en hund med sig i skogen och anmäler att vargen attackerade hunden. Försvar av jakthunden. Att bevisa att detta inte stämmer är nästintill omöjligt.

Demokratiskt beslut är att låta hela Sveriges befolkning få vara delaktig i beslut som rör allas vår naturs hälsotillstånd. Den demokratiska processen har jägarförbunden och politikerna satt stopp för genom alla de förändringar som gjorts senaste åren och de strider mot lagar vi skrivit under inom EU.

Mats

Viltfotograf med hundraåriga rötter i Garsås, Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare