Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Äldreomsorgen måste stå i politiskt fokus

År 2020 är ett tufft år för landets äldre. Alla som är över 70 år har under lång tid uppmanats till social distansering och det faktum att coronaviruset tog sig in i äldreomsorgen är ett misslyckande för hela samhället.

Nu, men även efter pandemin, måste situationen i äldreomsorgen stå i politiskt fokus.

"Vi har misslyckats med att skydda de äldre" sade statsminister Stefan Löfven i våras. Vi håller med om att pandemin på ett smärtsamt sätt har blottlagt äldreomsorgens kris men det handlar inte bara om covid-19. Under en lång rad år har äldreomsorgen inte prioriterats tillräckligt. De som arbetar i äldreomsorgen får allt mindre tid för de äldre och antalet anställda ökar inte i takt med behoven.

Nu kräver vi, alla PRO-föreningar i Falun förändring. Ett krav som kan utmynna i en utredning med uppdrag att klarlägga hur äldrevården/hemtjänsten fungerat i Falu kommun under hela covid-19-pandemin - det skall avse både privat och offentligt driven verksamhet - syftet skall vara att förbättra inför framtiden.

Den resursbrist som präglar omsorgen om våra äldre har tillåtits alltför länge

Personalen inom hemtjänsten och på äldreboenden gör ett fantastiskt jobb, men de ska ha rätt förutsättningar att kunna utföra sitt arbete. Både arbetsmiljö och arbetsvillkor behöver förbättras. Ett sätt är att ge fler fasta anställningar – idag är var fjärde som jobbar inom kommunal äldrevård tillfälligt anställd. Inom den privata sektorn är andelen visstidsanställda ännu högre. Detta leder till brist på kontinuitet och äldre som har hemtjänst träffar i genomsnitt sexton olika personal under en tvåveckorsperiod. Det är inte acceptabelt.

Att arbeta med äldre är inget enkelt jobb. Personalen ska förhindra såväl undernäring som trycksår och vårdrelaterade infektioner. Vårdpersonalens yrkeskvalifikationer behöver anpassas efter de äldres behov och politiken måste satsa på att öka andelen utbildad personal inom äldreomsorgen.

De som skulle skyddas mest i coronakrisen har istället blivit de mest utsatta, och den resursbrist som präglar omsorgen om våra äldre har tillåtits alltför länge. Nu, men även efter coronakrisen, måste äldreomsorgen prioriteras högre på den politiska dagordningen.

Vi vill uppmana alla lokala politiker att ta tillvara all kunskap och engagemang som finns i pensionärsrådet. Det är viktigt i arbetet med att skapa en god äldreomsorg.

PRO föreningarna iFalun, Sågmyra-Bjursås, Grycksbo, Enviken, Svärdsjö, Sundborn och Korsnäs-Vika

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips