Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Äldres hälsa ska inte vara en plånboksfråga

Vi socialdemokrater vill att våra äldre ska ha rätt till bästa möjliga vård och omsorg – oavsett plånbok. Kristdemokraterna å andra sidan, vill att våra äldre ska betala mer för vården. Det är orättfärdigt!

De som varit med och byggt vårt land har rätt till en trygg ålderdom

Förra mandatperioden investerade vi socialdemokrater 35 miljarder i välfärden. Vi satsade också 13 miljarder specifikt på hälso- och sjukvården. Nu fortsätter vi på samma kurs. Men att bara skjuta till mer pengar räcker inte för att göra vården bättre. Det handlar också om att kommuner och landsting behöver använda sina resurser mer effektivt.

Äldres privatekonomi är en annan viktig del. Patientavgifterna kan för många äldre bli en dyr utgift, trots högkostnadsskyddet. Det var därför som den S-ledda regeringen slopade patientavgifterna i primärvården för personer över 85 år under förra mandatperioden. Det har inneburit minskade kostnader på 1150 kronor per år för många pensionärer. Det var en mycket viktig satsning för en mer jämlik vård.

Den här satsningen vill Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor stoppa.

I sin budgetmotion för 2020 föreslår KD att patientavgifterna för de äldre återinförs. De vill istället använda pengarna till att finansiera stora skattesänkningar. Det vore ett hårt slag mot många äldre med begränsade resurser.

Vi socialdemokrater anser att de som varit med och byggt vårt land har rätt till en trygg ålderdom. Deras hälsa ska inte vara en plånboksfråga! Därför står vi – till skillnad från KD – upp för avgiftsfriheten i vården för Sveriges äldre över 85 år

Roza Güclü Hedin (S)

Riksdagsledamot från Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips