Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Alliansen är död - Nu har vi ett konservativt/nationalistiskt block

Vi lever i en tid av politiska växlingar och omvärderingar, med anmärkningsvärda svek och totalslopade förbehåll.

Jag anknyter till min tidigare artikel i DD den 15 november, rörande påminnelsen om Förintelsen under andra världskriget. En av överlevarna, Hédi Fried (95 år), inbjöd partiledare till sitt hem. En av dem var moderatledaren Ulf Kristersson. Han bedyrade då att han aldrig, aldrig skulle komma att gå med på något samröre med Sverigedemokraterna.

I veckan svek Kristersson detta löfte, när han slutligen slet av moderaternas SD-plåster. Alliansen är död. I stället växer ett alternativt block: M, KD och SD.

Hédi Fried är djupt besviken och uttryckte det offentligt. Så länge Fried nöjde sig med att berätta om sin tid med Förintelsen var hon harmlös. Men när hon använde historien för att belysa de farliga spänningarna hon såg i vår tid, fick hon höra att hon "hänsynslöst utnyttjas som bulvan i debatten". Det är ett citat från Moderaternas nya fixstjärna Alice Teodorescu.

Men okej; glöm att SD - när Jimmy Åkesson gick med i partiet på 90-talet - då leddes av en person som varit aktiv nazist. Glöm att partiet under dessa år, som de vill kalla "de vilsna åren", var genompyrt av hat, rasism och öppet vi - dom tänkande.

Eftersom både Moderaterna och Kristdemokraterna i praktiken slutat framföra negativa saker om SD, drar man onekligen slutsatsen att det inte finns några större meningsskillnader mellan de tre partierna i det nya höger-nationalist-konservativa blocket.

Man undrar hur bra det kändes för Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson när SD på sina landsdagar bjöd in den ökände nederländske politikern Thierry Baudet som talare. Han framförde ett radikalt, nationalistiskt budskap till de samlade SD-politikerna - och möttes av stående ovationer.

Eller hur det kändes när partiets styre i Jimmy Åkessons hemstad Sölvesborg halar Prideflaggan, försöker införa flyktingfria zoner och ger sig på den fria konsten.

Vilken slutsats drog KD- och M-ledarna när Expressen och Expo inför förra valet avslöjade sammanlagt 14 SD-politiker som varit medlemmar i nazistiska organisationer eller som aktivt spridit antisemitisk propaganda på nätet. Trodde de då att det kunde borträknas - eller föredrog Ebba och Ulf att inte sätta sig in i, eller sätta sig över? Vad tänker de när SD:s chefsideolog Mattias Karlsson i djup besvikelse över valresultatet 2018, varnade för att den svenska nationen står på randen till undergång. Att det då endast fanns två alternativ: "segra eller dö!".

Handlar det rätt och slätt om makthunger

Störde det möjligen Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson när Jimmy Åkesson ifrågasatte om Zlatan Ibrahimovic- född och uppvuxen i Sverige - verkligen var svensk? Eller när Jimmy Åkesson talade på en antimuslimsk konferens i Köpenhamn och beskrev det faktum att Muhammed är ett vanligt namn på nyfödda i Malmö som något oroande och hotfullt.

Exemplet är från 2010 när ledande företrädare för SD - samma år som de kom in i Sveriges Riksdag - drog omkring med järnrör i Stockholmsnatten och fräste åt en känd svensk komiker: "Det är inte ditt land det är mitt land."

Eller tänker Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson; "Varför dra upp det som hände för tio år sen, för ett år sen, för en månad sen. Kan vi inte prata om här och nu?".

Hur ska man tolka dessa omvärderingar från KD och M? Är det av omsorg om det fria ordet; att alla ska komma till tals? Eller handlar det rätt och slätt om makthunger, efter att få regeringsmakt och att få möjlighet att genomföra en konservativ, grumligt kvasimoralisk och nationalistisk politik?

Min tolkning, som varande vänsterpartist, är självklar. Jag erinrar mig den underfundiga och stora sanningen: "Den som hånar det förflutna förstår inte framtiden. Eller varför inte Kierkegaards visdomsord: "Man förstår livet baklänges men måste leva det framlänges."

Hjalmar Envall

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips