Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ännu en spik i kistan för personer med funktionsnedsättning

På Rapport onsdagen den 26 juni visades ett inslag om ett reseprojekt som genomförs i Skattungbyn. Det var ett mycket intressant projekt som vi hoppas kommer att fungera. Men, det som oroar oss är att Dalatrafik har lagt in sina sjukresebilar i appen så att de ska kunna användas då de går tomma...

Det är ännu en spik i kistan för personer med funktionsnedsättning.

Sjukresefordonen är samma fordon som används i färdtjänsten. Att lediga färdtjänstfordon används i den allmänna kollektivtrafiken gör att färre fordon blir lediga för funktionshindrade om de behöver åka någonstans, på grund av att de då blir uppbokade av allmänheten.

Under våren antog kollektivtrafiknämnden ett nytt reglemente för färdtjänst där man bland annat tagit bort tremilsgränsen utanför länet, vilket drabbar personer som bor i gränstrakterna och kanske har släkt på andra sidan gränsen eller kanske för att handla i den närmsta matbutiken. Man ville även ta bort resor mellan 23:00 och 05:00, men där Socialdemokraterna åtminstone fick med att man skulle få åka fram till 02:00 på fredagar och lördagar, dock endast om man bokar två veckor i förväg.

Vi kan enligt reglementet inte heller äga husdjur då vi inte får ta med dem i färdtjänstfordonet vilket gör att vi inte kan åka till veterinären eller göra längre besök hos någon vän.

Och nu kommer detta med sjukresebilarna. Det är en bra idé för de som bor i glesbygden, men som skapar ännu sämre resmöjligheter för dem som inte kan åka något annat än just färdtjänst.

Som Ulf Berg (M) sa angående färdtjänstreglementet ”man får väl ta taxi”, undrar vi varför han inte sagt samma sak här till glesbygdsborna?

Bengt Bäcke, Helena Fridlund, Annika Östling

Socialdemokrater

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips