Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ännu ett dråpslag mot norra Dalarna

Trafikverket och Kollektivtrafiknämnden i Region Dalarna hindrar utvecklingen i norra Dalarna. För att kunna behålla och utveckla kommunerna Mora, Orsa och Älvdalen, behöver vi bra kommunikationer. Det gäller såväl flyg som järnvägsförbindelser till och från Mora.

Jag är helt övertygad om att såväl näringsliv som civilsamhälle delar min uppfattning. Det är därför mer än märkligt att den statliga myndigheten Trafikverket stängt ner flygförbindelserna till och från Mora.

Det är därför mer än märkligt att den statliga myndigheten Trafikverket stängt ner flygförbindelserna till och från Mora

Mora kommun, liksom staten, har lagt mycket resurser på att det privata näringslivet skulle kunna utvecklas här i Siljansbygden. Jag anser att Trafikverket medverkar till ett rejält resursslöseri av våra skattemedel genom sitt agerande.

Nu kommer nästa örfil till oss i den norra länsdelen genom att Region Dalarnas Kollektivtrafiknämnd vid sitt sammanträde den 6 november i år beslutat att de fem nya dubbelturerna, den så kallade timtrafiken på Siljansbanan mellan Mora och Borlänge avbeställts.

Detta är ett dråpslag som slår mot det lokala näringslivet samt lokalbefolkningen.

För att vara tydlig och korrekt så finns en reservation från tre av ledamöterna i kollektivtrafiknämnden; Abbe Ronsten (S) Säter, Susanne Norberg (S) Falun och David Örnberg (V) Mora. De har kunskap och vet vad som behövs. Det är tur att de finns.

De som i detta beslut visar att de inte tar någon som helst hänsyn tilll medborgarna i norra länsdelen och det lokala näringslivet i Mora, Orsa och Älvdalens kommun är: Ulf Berg (M) Avesta, Torsten Larsson (KD) Vansbro, Kjell Israelsson (M) Ludvika, Fredrik Trygg (SD) Grängesberg. Mikael Thalin (C) Orsa och Johan Jansson (DSP) Mora.

Jag konstaterar att dessa personer visar med all tydlighet att de inte ens inser att järnvägstransporter är ett miljövänligt transportsätt. Till detta noterar jag att några av dessa personer bor i vårt område. De nonchalerar ortbefolkningen och utestänger dem till bra kommunikationsmöjligheter med tågförbindelser från sina bostadsorter.

För min del kan jag inte acceptera att man helt bortser från det lokala näringslivets behov av en fungerande järnväg eller att man helt åsidosätter medborgarnas möjlighet till att få ett bra och klimatvänligt transportsätt med järnväg. Detta är mer än anmärkningsvärt.

Jag är förvånad att de ledande politikerna i våra kommuner inte reagerar. När det gällde flygfrågan var det i alla fall två av Moras ledande politiker; Anna Hed (C) och Lennart Sohlberg (S) som åkte till Bryssel för att påverka EU i flygfrågan. Än utan resultat. Det tredje heltidsavlönade kommunalrådet i Mora kommun; Ingvar”Nille” Niilimaa (DSP) har än inte visat sitt intresse för bra kommunikationer för oss Morabor.

Avslutningsvis vill jag uppmärksamma att det är kortare väg till Region Dalarnas kansli i Falun, än att resa till Bryssel. Det är dags att agera. Framförallt vet jag att många vill se klara och konkreta initiativ från våra folkvalda. Det är ags att handla och visa vad vi vill från norra länsdelen. Det går inte att vänta och se!

Detta är i alla fall min åsikt. Börja med att läsa protokollet från Kollektivtrafiknämndens sammansträde den 6 november 2019, om deras beslut och den välskrivna reservationen. Då vet ni vad det handlar om.

Läs en gång till om det behövs. Sätt fart.

Arne Pettersson, medlem i Socialdemokraterna, Mora

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips