Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Antalet barn minskar

Annons

Replik till debattinlägget "Invandring innebär möjligheter" som var införd i Dala-Demokraten den 18 juni.

”Den åldrande befolkningen” och ”ökande antal barn” är politiska mantra som inte bara framförs av politiker från flera partier, utan även som här utanför politikersfären.

Aldrig tidigare har landets medelålders befolkning på detta sätt problematiserat ökande förväntad livslängd och påstått ökat antal födda.

Ökande förväntad livslängd är vid sidan om ökande genomsnittlig kroppslängd, centrala globala mått på ett samhälles och dess befolknings utveckling. Vid en snabb blick borde i så fall våra politiker i stället vara stolta över ökning, i stället för att se oss äldre som en belastning!

Med denna prognos skulle i så fall antalet barn i denna ålder om tio år vara 20000 färre än idag, vilket helt strider mot alla dessa påståenden att antalet barn skulle komma att öka

Dock blir det dystrare vid en internationell jämförelse. Dessa båda välfärdsmått följs alltid åt, men med fördröjning för förväntad livslängd. Slutlig kroppslängd uppnås i 20-års åldern men livslängd mäts säkrast vid livets slut ett halvsekel senare.

1930 var svenska män och kvinnor, var för sig och sammanräknat längst i världen, 1970 hade svenskarna längst förväntad livslängd.

I dag har vi backat till att ha minst 15 länder före oss i kroppslängd och cirka fem länder före oss i förväntad livslängd!

På ett århundrade har vår utveckling varit sämre än ett stort antal andra länder. Denna relativa försämring för oss torde, om den fortsätter, bli ett betydligt större problem för politikerna att lösa.

Delegationen för migrationsstudier (Delmi) har baserat på underlag från SCB, grafiskt på nätet presenterat prognoser för den svenska befolkningspyramidens utveckling. Där framgår att åldersklassen 0-4 år i år omfattar cirka 335000 personer och om tio år, 2029, omfattar cirka 315000 personer.

Med denna prognos skulle i så fall antalet barn i denna ålder om tio år vara 20000 färre än idag, vilket helt strider mot alla dessa påståenden att antalet barn skulle komma att öka.

Bengt Larsson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons