Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Apotek är ingen lyx - det är samhällsservice

Apoteket i Särna är nu stängt sedan några månader. Anledningen påstås vara att det är svårt att rekrytera personal. I Föllinge i Jämtlands län ska apoteket stänga i december av samma anledning.

När apotek stängs hänvisas kunder till e-handel, apoteksombud eller apotek många mil från hemmet. För exempelvis boende i Grövelsjön innebär det 15 mil enkel resa. Det innebär 30 mil tur och retur för att besöka ett apotek. För att sätta dessa avstånd i något slags perspektiv är det som om en person boende i centrala Stockholm skulle behöva åka till Avesta i södra Dalarna för att besöka ett apotek. Innerstadsborna skulle givetvis inte acceptera en sådan försämring. Man skulle hävda att mediciner är ett grundläggande behov som ska vara lättillgängligt. Och det är precis samma sak för boende på glesbygden. Ett apotek inom rimligt avstånd är ingen lyx. Det är en grundläggande samhällsservice!

Eftersom det råder brist på farmaceuter och eftersom avregleringen av apoteksmarknaden inneburit många nyetablerade apotek i de större städerna är utvecklingen given om inget görs; fler apotek på landsbygden kommer att tvingas stänga. Det är en utveckling vi inte kan acceptera.

Inom sjukvården sker en snabb utveckling inom området e-hälsa: det är i dag möjligt att träffa en läkare via en mobilapp och få ett recept utskrivet online. Däremot måste en farmaceut vara plats på ett apotek för att man ska kunna hämta ut sin medicin. Det är ologiskt. Sjukvården och apoteken är i detta sammanhang två sidor av samma mynt.

Det finns dock lösningar. Förutom att snabbt se till att validera de hundratals personer med farmaceut kompetens som kommit till Sverige de senaste åren, skulle det danska systemet kunna vara en framkomlig väg. Där kan apoteken ha filialer, vilket innebär att man inte behöver ha en farmaceut fysiskt på plats, utan man har en farmaceut på distans.

Detta visar att lagar och regler tenderar att inte hänga med i den snabba samhällsutvecklingen. Vi har alltså utbildade personer som väntar på validering samtidigt som vi inte nyttjar digitaliseringens möjligheter.

Vi måste skapa goda förutsättningar för att apoteken på landsbygden ska finnas kvar och utvecklas.

Vi måste agera nu.

Patrik Engström (S) Riksdagsledamot

Elin Norén (S) Oppositionsråd i region Dalarna

Mari Rustad (S) Kommunpolitiker i Älvdalen

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips