Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Apropå kristna värderingar

Helt nyligen råkade jag höra en person säga sig vara säker på att nästa regering skulle komma att bestå av M, SD och KD. Trots att han nog verkade sympatisera med KD, menade han att SD varit de enda som på sistone faktiskt stått upp för kristna värderingar – ”med avslutningar i skolan och sånt.”

Som jag förstår tyckte aldrig Kristus själv att det avgörande i hans lära var att i svåra stunder stryka traditionen medhårs

Vilket intressant exempel på kristna värderingar! Som jag förstår tyckte aldrig Kristus själv att det avgörande i hans lära var att i svåra stunder stryka traditionen medhårs. Inte heller slogs han med järnrör. Nej, visst handlade det på något sätt om kärlek? Och om alla människors oändliga värde? Om att hjälpa dem som har det svårt? Om att inte hyckla?

Men om nu detta med kärlek och allt sånt inte räcker, kanske den (själv-) gode kristne som vill ha mer förbud och ”hårdare tag”, med hjälp av följande strofer av Hjalmar Gullberg - kan betänka vem det kan vara han så att säga sparkar på:

Bland tjänstefolket vandrar han förklädd.

Längst ner vid bordet är hans sked och skål.

Bland kreatur i ladan är hans bädd.

Han äger intet jordiskt föremål.

I herdekappa går en gud förklädd.

Och:

Än vandrar gudar över denna jord.

En av dem sitter kanske vid ditt bord.

Tro ej att någonsin en gud kan dö.

Han går förbi dig, men din blick är slö.

Han bär ej lyra eller purpurskrud.

Blott av hans verkan känner man en gud.

Den regeln har ej blivit överträdd:

är Gud på jorden, vandrar han förklädd.

"Icke jude eller grek"

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips