Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Är Sörgården underlag för Region Dalarnas budget?

Annons

Före min skoltid fanns Sörgården, en lärobok av Anna Maria Roos. I den lyser solen från en klarblå himmel med enstaka stackmoln. Runt faluröda stugor med vita knutar finns gröna ängar och björkar. En svag bris får svenska flaggan att vaja för vinden och krusa sjöns yta där ”Far ror och Mor är rar”.

Jag har bott i Dalarna sedan födseln. Sedan rätt många år tycks Region Dalarna budgetera med underlag baserat på lika idylliska förhållanden som de i Sörgården.

Det tycks inte finnas plats för högst vanliga inslag såsom semester, egna sjuk- och VAB-dagar, intern fortbildning och handledning av praktikbehövande. Resultatet blir då budgetöverdrag på grund av inhyrning av dyr personal från bemanningsföretag, stort övertidsuttag, längre vårdköer och förmodligen sämre vårdkvalitet.

De årliga budgetarna bör då anses vara rena glädjekalkyler.

Enligt vårdpersonal skulle en 24/7-tjänst hos regionen vara attraktiv, om det var schemalagt så det var jobb endast var tredje eller var fjärde helg. Det är många som slits mellan jobb och familjeliv och därför väljer att inte vara anställd hos regionen. Med sådana scheman finns då utrymme även för ”högst vanliga inslag” enligt ovan.

Jag var i 15 år ansvarig för annan 24/7-verksamhet och finner det anmärkningsvärt att regionen oavsett politisk färg, år efter år kör med glädjekalkyler.

Kommunmedlem

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips