Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Att läsa dikter kan vara en tröst

Annons

Världspoesidagen inföll i lördags. Lite i skymundan i dessa kristider, men kanske skulle vi ha uppmärksammat den mera just därför att det är kris. Att läsa dikter, som avbrott i all rapportering kring coronan och vad den medför i form av umbäranden för många, kanske kan vara till tröst och lindring.

Världspoesidagen instiftades 1999 för att hjälpa Unescos medlemsländer att stärka muntliga berättartraditioner, för att synliggöra samtida poesi och öka kontakterna mellan poesi och andra konstarter. Många författare förföljs eller hålls fängslade för sitt skrivande, både i form av poesi och prosa. Ett sätt att stärka yttrandefriheten är att uppmärksamma poesins och diktens betydelse för oss människor. Så en uppmaning till oss alla: Kom ihåg dagen nästa år! Men framför allt: läs mer poesi – i alla former. Ring till någon du inte haft kontakt med på ett tag och läs en dikt, nu när vi inte kan träffas för att läsa för varandra. Jag tror att din vän, släkting eller arbetskamrat skulle uppskatta det.

Jag och maken läste Sonnevi och Martinson för varandra i lördags. Vi kommer att fortsätta med andra poeter/ författare lite då och då – vi återupptäckte högläsningens njutning.

Harry Martinson är en favorit sedan länge. Hans ordkonst och förmåga till poetiska nyord är berikande. Sedan kan vi verkligen rekommendera Göran Sonnevis ”Det osynliga motstyckets bok”. I den finns många härliga rader om fjärilar.

Den första dikten i boken var inte bara poetisk utan också väldigt spännande. En recensent skrev, när boken kom: ”att någon bekymrar sig om fjärilar ger hopp. Det är nästan en uppmaning till uppror.” Men den här korta dikten från 1959 passar kanske bra idag, för den som trots allt rör sig i staden:

Ljus

som av morgon…… Den

befriade staden

tyst står

Sakta

ett hus börjar sjunga

Tungt faller ljuset

i en öppenhet av fåglar

Annakari Berglund

Nils Nilsson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips