Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Att vargen är en starkt hotad art verkar betydelselöst

Vargen är upptagen på listan 4(a) i Habitatdirektivet och en skyddad art enligt svensk gällande rätt, samt sedan juni 2020 en art av gemenskapsintresse.

Medlemsstatens skyldigheter innebär alltså något mer än bara att undvika utrotning.

Är EU:s artskydd något man torkar sig i baken med?

Alla åtgärder som tas enligt direktivet måste syfta till att uppnå eller bibehålla gynnsam bevarandestatus. Habitatdirektivet och EU:s artskydd utgår från djurens och naturens rätt att existera utan att det ska passa mänsklig aktivitet. EU-kommissionen har riktat skarp kritik mot Sveriges agerande i vargfrågan. De meddelar att vargjakterna 2010, 2011, 2013, 2014 och 2015 stred mot direktivet om art- och habitatskydd. Jakt är inte tillåtet utöver en begränsad mängd, och inte heller när artens "gynnsamma bevarandestatus", det vill säga stammens livskraft, kan hotas.

Den svenska vargstammen för liten och känslig för att förväntas klara av återkommande stora licensjakter. Vargen är klassad som starkt hotad i Rödlistan. Sveriges vargstam ligger på 365 vargar varav man får räkna bort de skyddsjakter och döda vargar sedan senaste inventeringen.

Att Naturvårdsverket nu delegerar ut beslut till Länsstyrelsen att avgöra om utökad från 24 till 55 vargar i licensjakt strider mot artskyddet då kunskapen om direktivet inte är fullgott är mer än märkligt.

Att vargen är en starkt hotad art verkar betydelselöst. Är EU:s artskydd något man torkar sig i baken med?

mamoki

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips