Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Begränsa vinster i välfärden!

Annons

Mycket inom välfärden har privatiserats och dit räknas skola, omsorg och sjukvård. Men hur mycket av våra skattepengar går egentligen till privata aktörer?

Enligt tidningen Arbetet så kostade år 2014 verksamheterna i kommuner och landsting sammanlagt 720 miljarder kronor för staten. Till privata aktörer gick 90 miljarder kronor.

I min framtida skola vill jag känna mig som en elev och inte som en kund

Det är ingen hemlighet att privata aktörer drivs av ett vinsttänkande för sitt aktiebolag. Ska vinster verkligen vara kärnfrågan inom vård, skola och omsorg? För mig känns det omoraliskt att betala en hög skatt som sen går till privata aktörer som redan tar ut miljoner kronor och bara stoppar i fickan. Jag vill då att pengarna ska gå tillbaka till folket. Enligt mig borde det vara kärnfrågan när det gäller min och andras skola, vård och omsorg.

Jag står själv inför ett gymnasieval och skulle det vara så att jag väljer ett privat alternativ så vill jag att den skolan ska prioritera mig och mina klasskompisar och inte ägaren. Vi vet också att skolor kan stängas med omedelbar verkan om inte vinsten är tillräckligt hög. Att det finns valmöjligheter är bra så länge pengarna går tillbaka till verksamheten. Se till att betala bra löner till de som jobbar istället för att stoppa i egen ficka. Jag uppmanar politiker att ta striden och jobba för att begränsa vinster i välfärden! I min framtida skola vill jag känna mig som en elev och inte som en kund.

En elev i framtidens skola

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips