Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Behåll och utveckla, inte avveckla!

Falu kommun växer. En tredjedel av våra kommuninnevånare bor utanför tätorten Falun. Vi vet att många, framför allt barnfamiljer, vill flytta till egna hus på vår landsbygd.

Intresset att bo utanför tätorten beror till stor del på att man ser att man kan ge sina barn en fin uppväxtmiljö. Många ser också en möjlighet att hitta ett bra boende till en rimlig kostnad. Men om landsbygden ska vara attraktiv för många så krävs det tillgång till bra barnomsorg och skolor i närheten. Det är viktigt att vi inte ser barnomsorg och skolor enbart från ett barnperspektiv. Nej, vi måste sätta förskolor och skolor i ett mycket större sammanhang, nämligen frågan om en levande och attraktiv landsbygd.

För oss socialdemokrater är det självklart att behålla våra förskolor och  skolor på landsbygden. Behålla och utveckla, inte avveckla. Lika viktigt är det är bygga ut barnomsorgen snabbt i delar av vår kommun, där vi idag ser brist på platser. Falu kommun har idag inte gjort några ordentliga satsningar för att utveckla de små skolorna. Man är från den styrande minoriteten inte ens intresserad av att undersöka hur vi kan göra de mindre skolorna än mer attraktiva. När de i dag, än en gång, pratar om nedläggningar av skolor och förskolor utanför serviceorterna så ligger fokus enbart på ekonomi. Landsortsutveckling finns inte med på kartan. Man har redan glömt det landsbygdsprogram som antogs 2017. Vi socialdemokrater menar att en levande landsbygd får kosta.

Det måste få kosta att ge alla innevånare i Falu kommun, oavsett om de bor mitt i stan eller utanför tätorten, en bra service och möjlighet till barnomsorg och skolor inom ett rimligt avstånd.

Berit Fredricsson

2:e vice ordförande (S)

Barn och utbildningsnämnden Falun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips