Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bemanningsföretag är en form av människohandel som bör förbjudas

Är bemanningsföretagen på väg att ta över den svenska sjukvården? Sedan 2010 har de svenska landstingen lagt ut 19 miljarder på stafettpersonal, ett totalt misslyckande från de ekonomiansvariga!

LÄS OCKSÅ: Landstinget Dalarna anmäler hyrläkare: "Kan utgöra en fara för patienterna"

Det är en omoralisk handling av bemanningsföretagen att använda läkarbristen för att tillskansa sig övervinster på utlånad personal. Det är en form av människohandel som bör förbjudas! Nästa steg bör vara ett förstatligande av sjukvården och hela Apoteksrörelsen, för det är de sjuka som är apotekens storkunder och Apotekens vinster bör gå tillbaka till sjukvården. Vi har haft en S-ledd regering i snart tre år. Det är dags att göra något radikalt för sjukvården innan den förblöder på grund av brist på pengar och fast anställd personal.

Det finns bara en sak att göra: Förbjud stafettläkarsystemet när det handlar om att rädda människoliv och sätt fart på läkarutbildningarna så att en stor del slipper åka till Polen för att utbilda sig. I en sund ekonomi är det tillgång och efterfrågan som ska styra och inte bemanningsföretagen. I nuläget är läkarna en bristvara och då sitter de med trumf på hand som bemanningsföretagen utnyttjar och livnär sig på. Det är osmakligt att sådana företag ska få existera! I allt för många fall tillhandahåller de personal som inte har kompetens för att utföra det jobb de är anställda för.

LÄS OCKSÅ: Landstinget Dalarna vill minska antalet hyrläkare – inför primärvårdsprogram

Det är nog dags för landstingen att vakna upp och erbjuda rejäla löner och fasta anställningar till sin personal innan bemanningsföretagen tar över helt!

Bengt Forsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare