Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Besparingar drabbar våra äldre

Annons

Då jag läser våra tidningar här i Dalarna, så är det en lång och intensiv klagan på att pengarna inte räcker.

Under många år så har en välvillig socialdemokratisk regering gett stora statsbidrag till våra kommuner. Det är vi mycket tacksamma för. En del har trott att när välfärden finansierats, så har det gjorts med enbart kommunala medel, men så har det det inte varit.

Så här ser verkligheten ut i dag: Efter valet 2018 blev det det en oklar politisk bild i vårt land. Och vi kan dra oss till minne att Moderaterna och Kristdemokraterna lade en budgetmotion i Sveriges riksdag och med stöd av Sverigedemokraterna gick den igenom.

Denna motion resulterade i att statsbidraget till regioner och kommuner skars ner rejält.

För att ge en sifferbild från Mora kommuns äldreomsorg, så var 2018 års statsbidrag 5.3 miljoner kronor. För år 2019 blir statsbidraget till äldreomsorgen 1.9 miljoner.

Man behöver inte vara professor i matematik för att begripa att detta är en svår omställning som drabbar våra äldre och demenssjuka.

Man behöver inte vara professor i matematik för att begripa att detta är en svår omställning som drabbar våra äldre och demenssjuka

För mig är det mer än märkligt att inte våra politiska förtroendevalda reagerar. De som tillhör de partier som gjorde neddragningen av statsbidraget till kommunerna och regionen, varför agerar de inte? Vågar inte politikerna tala om för sina väljare att det var deras partier; M, KD och SD, som var med och försämrade statsbidraget till kommunerna?

Fråga de personer som tillhör dessa partier, varför de vill de försämra vården. Skriv gärna en insändare och berätta vad svaret blir. Eller, om du tycker det är lättare, ring mig och berätta svaret, så kan jag föra det vidare till läsarna.

Arne Pettersson (S), Mora

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips