Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Black friday är en vitamininjektion för Falun som stad

Tänk om Black fridag var varje dag, tänkte jag för mig själv när jag befann mig i centrala Falun på fredagen. Vårt centrum var levande, massor med människor flanerade på stan och julbelysningen lyste upp och gav en känsla av värme och trygghet. Detta var i kontrast till butikdöden som skyldras i media för ett tag sedan.

"Av denna fredag borde vi ta en lärdom", viskade jag för mig själv.

Att handla lokalt är viktigt. Ska våra butiker och vårt centrum överleva, så är det vårt ansvar att deras varor efterfrågas. Utan konsumtion och företag finns det heller inte välfärd.

Genom att handla lokalt så vet vi att våra skolor, vård och omsorg gynnas, blir bättre och mer hållbar. Att utöver detta få det billigt på Black fridag, så är det inte till konsumentens nackdel.

Även tryggheten ökar i vårt Falun när allt fler rör sig och att det lyser överallt. Därför borde Faluborna gynna våra lokala butiker. Man kan handla både smart och lokalt.

Ja, det är lätt att klaga på konsumtion och företagens reapriser för dem som redan har allt. För den som måste prioritera hårt mellan inköpen är reapriserna guld värda. Ni vet hur pensionärerna, studenterna och de som har sjukpenning tänker. De tvingas att vända och vrida på allt och de handlar gladeligen denna dag. Det vi ska jobba för är, att tillverkarna ska tillverka produkter som håller över tid.

Förr köpte man en kyl eller en tv-apparat som höll hela livet. Men idag är tillverkningskvaliteten inte densamma.

Tänk hur ofta du byter din telefon, eller hur mycket mat som kastas.

Vägen till ett hållbart samhälle går inte genom att göra världen fattigare, vilket mindre handel leder till. Nej, ska det finnas pengar såväl offentliga som privata, så måste vi ha tillväxt och handel.

Jag är ytterst orolig över att någon kan tro att resurser ska finnas till grön omställning om ekonomier krymper och städer dör. Kom ihåg! Konsumerar vi lokalt så tar du ställning till din kommuns och framtida välstånd. Ja, så enkelt är det!

Du som konsument har makten över framtiden och med detta säger jag att du ska handla smart.

Katarina Gustavsson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips