Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Blir Haftahedarna i Malung snart ett stort hygge?

Haftahedarna, söder om Yttermalung, består av en större flygsandsavlagring. En stor del av den äldre skogen är kontinuitetsskog och har aldrig kalavverkats i modern tid. Sandtallskog med kontinuitet är en av Sveriges mest akut hotade naturtyper och har hög prioritet i naturvårdsarbetet.

Så här girigt behöver man inte agera

Markägaren har här skapat en naturstig som sedan årtionden varit ett av kommunens mest besökta naturområden utanför fjällen. Här har generationer av skolungdomar fått sina första skogsupplevelser. Vandrare, löpare, cyklister och fiskare älskar naturstigen. För Stina Nilsson är det favoritområdet för barmarksträning.

Det finns alltså både biologiska och sociala skäl att bevara området. Det blev vi också lovade av skogsbolagets förvaltare redan på 1980-talet: "Dessa skogar kommer aldrig att avverkas". Men nu är förvaltaren avliden och området snitslat för avverkning. Förröjning är redan gjord. Naturskyddsföreningen i Malung-Sälen motsätter sig avverkning och har tagit kontakt med skogsbolaget, kommunen och länsstyrelsen för att förhindra naturförstöringen. Vi menar att BillerudKorsnäs bör ha högre ambition i sitt naturvårdsarbete. Så här girigt behöver man inte agera.

Naturskyddsföreningen Malung-Sälen

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips