Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Blunda inte för problemen i Falun!

Det är farligt i tider som dessa att politiker bedriver pajkastning mot varandra. Katarina Gustavsson (KD) är snabb att genom en insändare i DD hacka ner på Vänsterpartiets debatt om att ungas situation i Falun är katastrofal. Jag vet inte vart Katarina Gustavsson fått sina uppgifter ifrån, att Faluns unga har sådan stark framtidstro och ser ljust på framtiden?

Självklart har vi unga personer i Falun som mår bra, normala hemförhållanden, skolan fungerar och det sociala likaså. De kanske är i majoritet, men det utesluter inte att det finns unga som lider av psykisk ohälsa, jobbig situation hemma, dåligt umgänge och att skolan inte fungerar.

Det är när vi romantiserar de ungas vardag och liv som vi missar det andra

Det är när vi romantiserar de ungas vardag och liv som vi missar det andra. "Tillsammans för varje barn" är en otroligt bra satsning på barn och unga och den metoden levererar också gott resultat. Bra Falun!

Men drogerna ökar i Falun bland unga och det är katastrofalt Katarina, eller vad skulle ni i KD kalla det för?

Ulrika Lindberg Gustavsson som är Faluns BRÅ-samordnare talade så sent som i november om, att det är en stor ökning - som kanske också kan kopplas till pandemin. Det är föräldrar som blir arbetslösa och distansstudier som försämrar både ungas rutiner men också inlärning.

Jag tror att det snarare är tvärtom; många unga känner att det är nattsvart, då allt de förut kunnat göra obehindrat, nu stängt på grund av pandemi.

För många unga dras möjligheten till praktik bort. Gymnasieelever blir hindrade i sin utbildning, när de inte kan göra APL (arbetsplatsförlagt lärande), som är en oerhört viktig del i utbildningen. Kommer det finnas sommarjobb i samma utsträckning som förut?

Pandemin ställer till problem för alla människor - även för de unga. I dystra tider som dessa är det då väldigt lätt att hamna fel.

BUP, skolhälsovården och socialtjänsten är hårt belastade.

Belasta dem inte ännu mer genom att blunda för problemen!

Vi slutar kasta paj och hjälps åt istället för att göra den här otroligt ovanliga situationen så bra det går för våra unga!  

Julia Lundberg

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips