Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Bra att nya läroplanen lyfter fram barnskötarnas roll

Annons

Nu är det sommar och runt om i landet håller förskolor öppet och vi i personalen ser till att barnen får härliga dagar. Spännande experiment pågår med sand, vatten, odlingar och klossar.

Jag har jobbat som barnskötare i 20 år och det är fantastiskt att få lära känna alla dessa barn och följa deras utveckling.

I sommar kommer jag att fira en viktig seger. Låt mig berätta vilken och varför den är så efterlängtad.

Den 1 juli träder nationella läroplanen för förskolan i kraft. Och i den förtydligas rollen för oss barnskötare. Så blev det efter att tusentals barnskötare protesterade genom vår fackförening Kommunal. Tidigare var vi inte omnämnda alls, fast vi är den största yrkeskategorin. Galet eller hur? Så detta är på tiden – och det firar jag!

Men det är framförallt goda nyheter för alla förskolor, barn och deras föräldrar för nu kommer hela arbetslagets olika kompetenser synliggöras och tas tillvara bättre.

Länge har allt fokus varit på förskollärarna. De spelar en jätteviktig roll, men för mig som jobbar varje dag i förskolan är det självklart att barnskötare och förskollärare jobbar tillsammans, förstärker och kompletterar varandra. Ena gruppen med omsorgsexpertis, den andra med sin inom pedagogik. Så ser vi till att barnen är trygga och nyfikna, kan leka och lära. Nu, äntligen, är vikten av samspel också tydlig i det dokument som styr verksamheten.

Jag ser fram emot att vi i Falu kommun och alla andra kommuner i länet börjar jobba enligt den nya läroplanen och att jag och mina kollegor tillsammans kan göra ännu mer och bättre verksamhet.

Annika Alexandersson, barnskötare Falu Kommun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons