Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bristfällig information från Sparring

Öppet brev till ordförande för Omvårdnadsnämnden Camilla Sparring (C)

På budgetfullmäktige onsdagen den 17 juni debatterades oppositionspartiernas och den styrande minoritetens förslag till budget för Falu kommun kommande år.

Föga förvånande vann den styrande minoritetens förslag. Det som däremot var förvånande var den bristfälliga information om inriktningen på politiken inom omvårdnadsnämndens verksamhet från föredragande Camilla Sparring (C).

Istället för att berätta om idéerna bakom den styrande minoritetens förslag till budget för omvårdnadsnämnden, så valde nämnda Sparring att enkom fokusera på den pågående pandemin och att tacka den personal som arbetar och sliter med effekterna av den samma. Självklart ska omvårdnadspersonalen ha ett stort tack för sina pågående insatser – det är vi alla överens om – men vi är övertygade om att förväntningarna på oss som politiker är högre och att det behövs mer än en uppmuntrande klapp på axeln.

Därför hade vi förväntat oss att ordföranden för Omvårdnadsnämnden berättade om hur den styrande minoriteten vill göra satsningar inom äldreomsorgen för att förbättra arbetsmiljön och höja lönerna för de som arbetar inom verksamheten. Om man är ytterst ansvarig för kommunens äldreomsorg och som utgångspunkt för sin föredragning använder covid-19 – så borde, med all logik – frågan om förbättrade arbetsvillkor för våra omsorgsarbetare bli det självklara crescendot. Men så blev det inte.

När Lars Jerdén (S) sedan ställer frågan om hur många äldreboenden i Falun som drabbats av covid-19 och hur många som avlidit, förvägras han helt svar. En fråga som av många säkert uppfattas som rimlig, men som av nämndens ordförande beskrivs som "opassande". När frågan återupprepas – återigen utan svar – är det kanske inte så konstigt att en viss frustration börjar anas.

När vi å våra väljares vägnar gör vi vårt "jobb" och söker svar på hur ansvarig politiker hanterar en historisk kris och vi möts av ett allt annat än just svar så var det flera av oss som blev både förvånade och irriterade.

Ännu konstigare blir det då samma ansvariga politiker på sin Facebook-sida efter mötet – med hänvisning till nämnda debatt – anklagar oss inom S för personangrepp. Vi har alltså, under en debatt i fullmäktige, ställt frågor till ansvarig politiker, om saker som den ansvariga politikern rimligen borde kunna svara på, och därefter blivit anklagade för att gå till personangrepp.

Det var inga personangrepp som gjordes utan ansvar som utkrävdes

Givetvis stämmer inte detta. Det var inga personangrepp som gjordes utan ansvar som utkrävdes. Att stå upp och ta ansvar är en avgörande del i att vara politiker. Det är inte alltid lätt men det är ett måste för att vår lokala demokrati ska kunna fungera och därför vill vi fråga Camilla Sparring (C);

- Vad i S frågor till dig under fullmäktige var det som du uppfattade som "personangrepp"?

- Och om du fortsatt hävdar att det handlar om personangrepp, hur menar du – om inte genom tydligt ställda frågor – att man bör gå tillväga för att utkräva ansvar av er i den styrande minoriteten?

Å hela S-fullmäktigegruppens vägnar,

Jonas Lennerthson (S)

oppositionsråd

Susanne Norberg (S)

oppositionsråd

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips