Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bygg bostäder på vatten!

Annons

Den akuta bostadskrisen måste lösas. Därför föreslår jag att en diskussion om bostäder på vatten ska initieras. Sundsvall, Kalmar, Malmö, Karlstad och Stockholm har erfarenheter av att bygga på vatten. Och här i Falu kommun har vi stora möjligheter att öppna upp för en sådan diskussion om att bevilja detaljplaner för att bygga bostäder på vatten.

Vatten, utsikt och tillgång till strand höjder fastighetsvärde och attraktivitet för kommunens invånare och besökare. Dessutom finns det fördelar med att bo vid vattnet. Fördelarna kan variera från hälsoskäl till att ha möjlighet att utöva sina fritidsintressen. Sedan urminnes tider har människor sökt sig till vatten och effekterna är givna.

En annan viktig aspekt är översvämningsrisken som kommer att öka i takt med klimatförändringars spår. Hittills har kampen mot vattnet mest handlat om att stänga det ute med hjälp av vallar och vågbrytare. Men på senare år har en ny tanke dykt upp att i stället låta samhällen flyta ovanpå vattenytan.

Därför vill jag skapa debatt i denna fråga och hoppas att vinna ökat gensvar. Denna förslag har också skickats till kommunen som motion som kan gynna utveckingen i kommunen.

Falun omges av mycket vatten och vatten ska ses som en resurs. Våga tänka nytt! Vi måste vara modiga.

Katarina Gustavsson, kd

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips