Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Byt ut ordet brukare

Grundbegreppet kund inom äldreomsorgen är bättre än brukare.

Vänsterpartiets syn på äldre får mig att fundera. Begreppet kund ger mer makt åt den enskilde. Att välja, att avstå, att ställa krav och att känna sig viktig.

I Falun har vi varit bra på att sätta fokus på de äldres valmöjligheter. Ordet brukare har varit mycket omdiskuterat och upplevs som en negativ och nedsättande benämning som allt fler reagerar på. Ordet kund är mycket mer positivt, mindre laddat än ordet brukare.

Givetvis kan man använda fler ord som inte strider mot Socialstyrelsens benämning av samlingsordet brukare. För att nämna några; vårdtagare, hyresgäster, patienter, boende, klient med mera. Dessa benämningar är specifika till en viss grupp och kan därmed användas. Medan brukare är ett samlingsord för alla som får individuellt behovsprövade insatser från Socialtjänsten, oavsett vilken typ av insatser det handlar om. Insatserna kan röra allt från stöd och service till mer omfattande bistånd och en brukare kan vara allt från ett nyfött barn till en mycket gammal människa. Men även om detta är definitionen på ordet brukare så har ordet upplevts kränkande av vissa grupper.

Därför är brukare inte lämpligt att kalla någon för när man avser en särskild grupp eller enstaka individer. Det kan uppfattas som en sort avståndstagande. Andra benämningar som kan vara mer lämpliga är till exempel omsorgstagare, kund, patient, boende med mera. Valet vi har gjort med ordet kund ger mer positiv känsla.

Katarina Gustavsson (KD)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips