Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Coronautbrottet skapar solidaritet

På kort tid har livet för äldre förändrats och begränsats på många sätt. Personer som har fyllt 70 år uppmanas att stanna hemma vilket gör att samvaron begränsas och förändras. De spontana besöken av barnbarnen, från en livskamrat och deltagandet i föreningsverksamhet ställs nu på undantag på obestämd tid.

Detta innebär att det ställs ännu större krav på människors förmåga att hantera krissituationer. Och givetvis är detta kännbart. Som ordförande i kommunala pensionärsrådet, KPR, har jag också tvingats ställa in mötena på grund av rekommenderad distansering från folkhälsomyndigheten. Och det med all rätt.

Men mitt i krisen så känns också ett spirande hopp. Vi är inte ensamma om detta och allt fler riktade insatser både från kommunen och frivilliga görs, för att underlätta för de äldre så att de kan ha en dräglig samvaro trots restrektioner.

Att i möjligaste mån upprätthålla rutiner i vardagen har en stor inverkan på hälsan och gör att tiden går även om man är i karantän. Ta hjälp av digitaliseringen. I sociala medier öppnas det just nu upp för virtuella turer på museum, streaming av opera och andra konserter.

Med hjälp av en telefonlinje kan de som saknar kontakt ringa och prata, för att få stöd i sin oro, eller helt enkelt för att få kontakt. Denna åtgärd är i sin linda. jag skulle också vilja uppmana alla ordföranden i de olika hyresformerna i respektive bostadsområden att stötta de äldre.

De naturliga kontakterna är värdefulla. Coronasmittan innebär en ny situation där behoven snabbt ökar. Det är alltid enklare för en granne från samma bostadsområde att känna till vilka som är i behov av hjälp. På så sätt blir det tryggare för alla som redan känner varandra. Trygghet är viktigt eftersom vi ännu inte vet hur lång tid det tar, då vår förmåga att leva med ovisshet prövas, och det är de äldre, personer med kognitiv nedsättning eller psykisk ohälsa, som drabbas när nätverket av nära och kära upplevs som förlorat.

Men det finns hopp. Islossningen kommer med stort brak att skölja iväg i de kompakta ismassorna, till havet och då väcks allt till liv igen, till gemenskap och solidaritet av aldrig tidigare skådat slag.

Katarina Gustavsson

ordförande för kommunala pensionärsrådet i Falun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips