Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dags att omorganisera äldrevården

Socialstyrelsen och SKR (organisationen för kommuner och regioner) har vägrat att ta i krisen i äldreboende och hemtjänst.

De har inte ställt stränga krav på kommuner och privata aktörer. Det är ett faktum att hemtjänsten organiseras så att alltför många gamla får möta alltför mycket personal - eftersom det är billigast.

Varför har inte regeringen förbjudit personal att arbeta på mer än en avdelning, och hindrat att vikarier och timanställda har flera arbetsplatser?

I Storbritannien finns en undersökning som visar det skadliga i att personal rör sig mellan avdelningar, men detta enkla faktum verkar vara glömt i Sverige.

Det är inte sjukfrånvaron som är ett problem i vården, det är sjuknärvaron

Hela organisationen av äldrevård och hemvård av äldre har omfattande brister som måste vara kända för alla inblandade. Det betyder att alla politiska partier har bidragit till detta och då är det enklast förneka problemen. Det svenska sjuklönesystemet är betydligt sämre än till exempel det norska. Som det sagts, det är inte sjukfrånvaron som är ett problem i vården, det är sjuknärvaron. Sjuklönesystemet för vårdpersonal måste nu bli smittosäkert.

Bristerna har ökat under viruskrisen, har personal inga tydliga tecken på sjukdom så ska de arbeta. Den brittiska studien pekar på att smittan tar tid att upptäcka, därför sprids den effektivt under den period då äldre och personal saknar tydliga tecken på sjukdom. Systematisk testning måste därför till.

Det är dags att omorganisera äldrevården.

JJ

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips