Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dags att öppna Forum för Borlängeborna!

Annons

Forum i Kvarnsveden är kanske det Folkets Hus i traditionell mening som finns kvar i Borlänge. Det är en mötesplats som idag står outnyttjad och där ägaren Borlänge kommun tycks sakna både ambitioner och uttalad vilja, trots kända och icke undersökta behov. Marknadsföringen kring husets möjligheter är obefintlig från ägarens sida.

Arbetarteaterföreningen Jernet har haft Forum som hemmascen sedan tidigt 90-tal och ser och har sett potentialen, men har också på nära håll följt kommunen ovilja och med det också ett visst förfall av en viktig mötesplats och kulturscen i Borlänge. Orsaken till denna kräftgång kan bara ansvariga politiker svara på! Ett hus med ringa aktiviteter, lockar inga besökare. Biblioteket har sin kundkrets, likaså restaurangen Helenas.

Forums fantastiska foajé, biosalong, festsal och andra möteslokaler står däremot outnyttjade och öde, med några få undantag per år. Vad ger det för bild, vilket attraktionsvärde, möjligheter och intresse skapar det? Representanter från ATF Jernet har under det senaste halvåret deltagit på två ”förhoppningsmöten” med kommunala representanter på plats. Trevliga samtal utan konkreta besked eller ambitioner. Vi från Jernet har som stadigvarande hyresgäster erbjudit oss att åtminstone tillfälligtvis stå för nyckelutlämning och passtjänst, för de föreningar eller privatpersoner som vill nyttja Forums lokaliteter. Ett erbjudande som togs emot positivt och efter det har den kommunala tystnaden och ointresset varit rådande. Obegripligt!

ATF Jernet ägnar sig åt teaterns ädla konst och har under åren satt upp otaliga föreställningar på Forums fina scen. Under det senaste året har föreningen fått ett välkommet tillskott, när en stor ungdomsgrupp har anslutit från Borlänge musikteater. Duktiga ledare och entusiastiska ungdomar har berikat Jernets verksamhet. Allt detta positiva förmörkas nu av det faktum att kommunen enbart har kunnat utfästa ett löfte, om att vi längst får vara kvar till sommaren. Det kan innebära att vi får lägga ner vår stolta teaterförening. Vi kan omöjligt bedriva verksamhet med den korta framförhållningen. Det som nu krävs, utöver en uppriktig kommunal viljeinriktning och ambition är:

- En kartläggning av behovet hos kulturutövare i stan.

- Föreningars vilja att lämna nuvarande hemvist och flytta in i Forum.

- Optimera kommunala bidrag och nyttan av detta i möjligheternas hus.

- Se till att huset får en servicefunktion, med dagliga och kända öppettider.

Varken sömngångare eller nostalgiker kan rädda Forum, nu krävs det rejäla tag!

Leif Lindström

Ylva Rådman Jansson

Mikael Eriksson

Ewa Gustafsson

Lars Jansson

Yvonne Sundqvist

Annica Trogen

Monika Matsson

Samtliga från styrelsen i ATF Jernet

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips