Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare/Dalasamverkan: "Vi har kommit en bra bit på väg"

Det är i dagarna ett år sedan Dalasamverkan tog över makten i nuvarande Region Dalarna. Vi har beskrivit vår vision ”Vi mår bra i hela Dalarna!” som ”en framtidsresa”. Man skulle även kunna säga att vi hanterar en tanker som vi med små förändringar försöker styra i den riktning som vi tror är bäst för att ge en god vård, kapa köerna och utveckla Dalarna.

Även om det kommer att ta tid att vända skutan anser vi oss under det senaste året ha kommit en bra bit på vägen. Vi inom Dalasamverkan är dock långt ifrån nöjda.

Grundläggande i vårt arbete är att få ett hållbart Dalarna – ekonomiskt, socialt och ekologiskt. Förra året visade bokslutet svarta siffror på sista raden och så även i år. Lösningen på alltför långa vårdköer tror vi nödvändigtvis inte är att tillföra mer resurser utan att göra effektiviseringar i verksamheten och skapa bättre struktur, ett bättre ledarskap och hållbar tillväxt.

Det tar tid att förändra rådande strukturer. Vi är dock på väg att bringa ordning och reda i budgetprocessen

För att nå - alla mår bra i Dalarna - vill vi att vården ska komma närmare dalfolket och att man ska få snabbare behandling. Vi har därför installerat en ambulans i Rättvik och lanserat mobila vårdteam i flera kommuner med sikte på att de inom några år ska finnas i alla 15 kommuner. Vi har sänkt avgiften i vård-appen ”Min vård ” med 100 kronor och kommer satsa på fler digitala lösningar.

Vi ser över möjligheterna med en lättakut på Ludvika lasarett för att göra vården mer tillgänglig för patienterna. Utredningen kring Ludvika presenteras nu i dagarna. Enligt prognos förväntas 5000-7000 besökare vända sig till Ludvika lasarett årligen och på så sätt minska trycket på akuten i Falun, minska väntetiderna och likaså antalet ambulanstransporter.

Dalasamverkan har full respekt för hur komplicerat det är att styra över en organisation med 10 miljarder kronor i omsättning och nästan 9000 anställda. Vi tar dessutom över efter ett 92-årigt socialdemokratiskt maktinnehav där vissa arbetssätt har satt sig i väggarna. Det tar tid att förändra rådande strukturer.

Vi är dock på väg att bringa ordning och reda i budgetprocessen och vi hade en bättre vårdsommar med kortare köer än på många år. Dalasamverkan fortsätter arbeta för en bättre arbetsmiljö och för att personalen ska kunna gå med lätta steg till jobbet.

Efter ett år vid makten ser vi dock tecken som pekar i rätt riktning och som skapar en positiv helhetsbild. Med bättre kontroll på ekonomin, nu och i framtiden, ska vi ha råd att göra de satsningar som behövs för att boende i Dalarna ska må bra.

Dalasamverkan

Ulf Berg (M)

Sofia Jarl (C)

Christer Carlsson (M)

Lisbeth Mörk-Amnelius (DSP)

Birgitta Sacrédeus (KD)

Bo Brännström (L)

Kerstin Lundh (MP)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips