Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Därför säger vi ja till e-petition i Falun

E-petition är en digital tjänst där medborgarna kan lämna in förslag till kommunen som andra invånare kan rösta på via en digital plattform. Och detta förslag kommer vi kristdemokrater att säga ja till i fullmäktige, vilket vi redan gjort i kommunstyrelsen.

Detta är ett av många sätt som ytterligare kommer att stärka demokratin och ge medborgarna ökad förståelse för kommunens arbete

Detta är ett av många sätt som ytterligare kommer att stärka demokratin och ge medborgarna ökad förståelse för kommunens arbete och beslutsprocesser och därav också ett förändrat förtroende för det politiska systemet.

Idén är inte ny utan härstammar från 1200-talet och den äldsta är från England 1215 när Magna Charta gav baroner rätten att framlägga klagomål till kungahuset utan att riskera repressalier. Idén har också spelat en stor roll för bland annat en kvinnlig rösträtt, där man år 1913 samlade in 350 000 namnunderskifter som bidrog till den allmänna rösträttens förverkligande. Idén lyftes också upp i USA under kampen mot slaveriet. Alltså finns det goda erfarenheter att mobilisera opinionsbildning och organisera kampanjer i relation till hjärtefrågor.

E- petition kan även skapa ett mer aktivt och representativt deltagande hos invånare som vill bidra till utveckling av den lokala demokratin. Metoden är väldigt kostnadseffektiv och ej lagstyrd vilket gör att kommuner därför har möjligheter att själva reglera vilka principer som ska gälla vid införandet av detta.

Även forskningen och SKR är positiva till denna form av förslag. Därför är vi goda förespråkare för demokratiska innovationer för att locka tillbaka det flyende engagemanget och minska distansen till medborgarna. Vi tror att detta förslag har en betydande potential att utveckla den representativa demokratin i vårt Falun.

Katarina Gustavsson

gruppledare för kristdemokraterna i Falun

Claes Andersson

ledamot i fullmäktige

Ilona Nyland

ledamot i fullmäktige

Sonja Shirwani

ersättare i fullmäktige

Benny Jernberg

ersättare i fullmäktige

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips