Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Demokratiska rättigheter: Yttrandefriheten misshandlas

Jag skulle vilja utse ”Yttrandefrihet” till ett av vår tids allra värst misshandlade begrepp. Alltför många har under alltför lång tid kidnappat yttrandefriheten och tolkat den som ”rätten att få säga vad jag vill till vem jag vill utan att bli emotsagd”. På andra sidan har vi dem som tycker att just att bli emotsagd, det är ett brott mot yttrandefriheten. Påfallande ofta proklameras, intressant nog, just uttryck för att ens yttrandefrihet är begränsad väldigt högljutt i diverse offentliga sammanhang.

LÄS MER Debatt: Nazister ska inte få sprida propaganda på skolor

Yttrandefriheten är enormt viktig. En grundpelare i ett civiliserat, demokratiskt samhälle. Vi bär alla ett stort, gemensamt ansvar för att den aldrig inskränks. Gör den det, då befinner man sig på ett sluttande plan och vart det bär hän har historien visat oss alltför många exempel på.

LÄS MER Insändare: Att förbjuda åsikter värnar inte demokratin

Men inte ens demokratiska principer får upprätthållas på bekostnad av andra demokratiska principer. I det här fallet så skrämmer NMR genom sin närvaro andra aktörer från att utöva samma demokratiska rättigheter.

I skrivande stund pågår Almedalsveckan på Gotland. Jag brukar själv vara på plats men har i år valt att följa det från bästa åskådarplats, det vill säga TV-soffan. Det har dock inte undgått mig och säkert heller inte många andra att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) är representerade på plats och har fått tillstånd för bokbord och torgmöten. Deras närvaro har fått RFSL att ställa in av rädsla för fysiska konfrontationer. Jag arbetar som VD för ett assistansbolag och känner många aktiva i intresseorganisationer för funktionsnedsatta som också uttrycker stort obehag för att vistas i Almedalen. Via sociala medier har vi under veckan kunnat ta del av videofilmade incidenter och det har också inkommit polisanmälningar för misshandel där NMR enligt uppgift varit inblandat.

LÄS MER Nazister får utökat tillstånd i Almedalen

Här misshandlas som jag ser det yttrandefriheten igen och misshandeln sker under statligt beskydd. NMR har rätt att vara i Almedalen, de har tillstånd enligt det system som gäller och det hänvisas i grunden till just den yttrande- och demonstrationsfrihet som är så viktigt för att vårt demokratiska samhälle ska fungera.

LÄS MER Insändare: Den som tystar andra ska naturligtvis själv tystas

Men inte ens demokratiska principer får upprätthållas på bekostnad av andra demokratiska principer. I det här fallet så skrämmer NMR genom sin närvaro andra aktörer från att utöva samma demokratiska rättigheter. Därigenom segrar det, reella eller upplevda, större våldskapitalet som NMR har. Vi har därmed en situation där demokratin synes styra, men egentligen är den satt ur spel till förmån för den med störst våldskapital – vanligtvis kännetecken för en diktatur.

LÄS MER Dikt: Nazisterna och demonstrationsrätten

Den yttrandefriheten får aldrig tystas av icke-demokrater. Ger vi dem möjlighet till det, då offrar vi själva demokratin på yttrandefrihetens altare.

Frågan om förbud mot medlemskap i våldsbejakande organisationer är långt ifrån enkel och i grunden är jag emot den typen av statliga förbud. Det är svårt att komma ifrån att det uppstår en subjektiv gränsdragning som riskerar att flyttas fram och vad sådant kan sluta har historien också visat oss tragiska exempel på.

LÄS MER Greider: ”Jag är så j-a trött på nazister!”

Föreningsfriheten ska värnas, den måste värnas. Yttrandefriheten och demonstrationsrätten likaså. Men vi måste också försäkra oss om att värna det demokratiska samtalet. Man kan tycka vad man vill om ton och nivå i den politiska diskussionen. Man kan tycka att det finns åsiktskorridorer, att alla höger om S är högerextremister eller att alla vänster om C är PK-maffia och godhetsknarkare. Och man får ju just det, tycka. Allt detta uttrycks dagligen. Media, såväl traditionella som sociala, översvämmas av just sådant tyckande. Det är yttrandefrihet. Den yttrandefriheten får aldrig tystas av icke-demokrater. Ger vi dem möjlighet till det, då offrar vi själva demokratin på yttrandefrihetens altare.

 Daniel Lindkvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare