Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Den biologiska mångfalden i Siljan kan inte vänta

I en tid, då många energibolag i landet tänker nytt och är med och återställer uppdämda åar och vattendrag, och tar bort vandringshinder för fisken i form av små olönsamma kraftverk från förr, väljer Dala Energi i Leksands kommun att göra tvärtom och stoppa huvudet i sanden.

I stället för att vara ett av de moderna elbolag som tar sitt lokala ansvar, undviks frågan gång på gång. Istället hänvisas det till utredningar och den nationella planen för omprövning av vattenkraft som ligger många år in i framtiden, som ett sätt att komma runt frågan. Den biologiska mångfalden i Siljan kan inte vänta så länge. Det är dags att handla!

Vattensystemet Limån i Siljansnäs i Leksands kommun består av många mil vatten och har en enorm potential som lekplats för bland annat den hotade Siljansöringen, men också andra arter som leker i strömmande vatten. Två små otidsenliga, olönsamma och delvis raserade kraftverk stoppar effektivt allt detta. Naturvärdena och den biotop, som med i sammanhanget ganska små medel skulle kunna återskapas skulle vara av omåttlig betydelse för Siljan och vår unika öringsstam, som sakta håller på att dö ut.

Här har Dala Energi, och storägarna Leksand och Rättviks kommuner chansen att verkligen göra en betydelsefull insats för bygden och den biologiska mångfalden. Här finns chansen att tillsammans med oss boende, markägare, föreningar och fiskerättsinnehavare vara med och arbeta för en återställning av Limån till det fantastiska vatten det en gång var. Ta ert miljöansvar för Limån, siljansöringen och vår fantastiska bygd!

Siljansnäs Fiskevårdsområdesförening

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips