Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det behövs en ny arbetarklass som bygger på klasskamp

Socialdemokratin har totalt förlorat fotfästet i arbetarklassen. Det till synes omättliga "marknadsliberala monstret" som likt sagans Jätten Gluff-Gluff slukar alltmer av den svenska välfärden, är mer hungrigt än någonsin.

Ett färskt exempel är Arbetsförmedlingen som ibland kan upplevas som tam och handlingsförlamad. Med den nuvarande sosse-borgerliga regeringen planeras en nedbantning av densamma som till och med får Moderaterna att "stå till vänster".

Yrkesakademin i Ludvika som utbildat kompetenta svetsare sedan 1998 är det senaste exemplet när utbildningen läggs ner. Och detta i dagens läge då just svetsare efterfrågas av flera företag i länet.

Den höger-socialdemokratiska kommunens majoritet tycks sakna både samvete och sunt förnuft eftersom många som tidigare stått långt ifrån arbetsmarknaden lyckats få jobb genom nämnda utbildning. Inga protester har hörts från kommunledningen.

Den förre svetsaren Löfvén tillämpar också tigandets taktik. Socialdemokratin har totalt förlorat fotfästet i arbetarklassen vilket i sin tur gynnat SD. Från riksdagens talarstolar skorrar talet om "arbetslinjen" falskt.

Sjukvård, apotek, post och järnväg är i händerna på giriga kapitalister.

Infrastrukturen börjar likna en katastrof med alltfler tåg trängs på alltför få och bristfälliga spår. Apoteken lider brist på läkemedel. PostNords tjänster är bristfälliga och sjukhuspersonal sparkas (800 stycken i Stockholm under en vecka) trots ökande behov i vården. Vårdpersonalen går redan "på knä" och operationsköerna växer.

Klassklyftorna i Sverige ökar mest i hela Europa. Det behövs en ny arbetarrörelse som bygger på klasskamp liknande den i början av förra seklet.

Sveriges folk har redan fått nog av den destruktiva högerpolitiken.

Om vi inte reagerar så riskerar vi att förlora hela välfärden.

Per Skålevik (V) Smedjebacken

Christer Larsson partipolitisk obunden sympatisör till Kommunistiska Partiet

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips