Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det brister i den politiska ledningen av Mora kommun

Mora kommunfullmäktige är kallade till möte den 4 maj för att behandla Mora kommuns årsredovisning för 2019. Det är ingen rolig läsning, det är ett skolboksexempel på dålig hushållning med de resurser som kommunen haft till förfogande. Kommunstyrelsens ordförande Anna Hed, C inleder med att berätta vad som hänt under året. De har genomfört en ny organisation inom kommunen. "Fokus för kommunens arbete var hållbarhet. Den nya organisationen ska säkra en effektivare styrning, göra de politiska förtroendeuppdragen mer intressanta och kommunen attraktivare som arbetsplats".

När man läser redovisningen ser man inte några spår efter effektivare styrning. Ett samlat minus på drygt 48 miljoner kronor för samtliga nämnder i kommunen. Det är finansförvaltningen som räddar kommunen från ett underskott för 2019. Trots en ny organisation så blev det ett dåligt resultat ekonomiskt. Det är femte året på raken som resultatet är dåligt.

Det är ett exempel som visar på att det inte finns någon strategi och planering i den politiska ledningen av Mora kommun

Det är avsaknaden av en genomtänkt strategi och förmågan att se till helheten som saknas för kommunalrådet Anna Hed och Moraalliansen. Det är inte bara hon som är ansvarig för detta, i kommunfullmäktige har ju alla inom alliansen nickat bifall och hållit med om kommunalrådets olika förslag. De har ändrat ägardirektiven för det helägda bostadsbolaget Morastrand AB med motiveringen att bolaget i dag äger för många hyreslägenheter. Bolaget ska sälja av lägenheter så att det blir en bättre balans mellan privata hyresvärdar och det kommunala bolaget. Samtidigt erbjuder de olika byggbolag att bygga bostadsrätter på ett av kommunens intressantaste markområden. Varför gör man så?

Om Anna Hed och Moraalliansen anser att det är ett problem att Morastrand är för dominerande på hyresmarknaden då borde kommunen styra de privata byggbolagen till att bygga hyreslägenheter för att den vägen få en bättre fördelning av hyreslägenheter i Mora. Det är ett exempel som visar på att det inte finns någon strategi och planering i den politiska ledningen av Mora kommun och då är det inte heller konstigt att resultatet blir därefter.

För att återknyta till kommunalrådets utsago om att den nya organisationen skulle göra de politiska uppdragen mer intressanta så får de förtydliga sig. De nya ägardirektiv för Morastrand AB som kommunfullmäktige beslutade om i december 2019 har än i dag (fem månader senare) inte presenterats för bolagets styrelse, trots att de ska tillämpa dessa direktiv.

Menar Anna Hed och Moraalliansen att detta gör de politiska uppdragen mer intressanta, är det en effektiv styrning och hållbart i längden? Omslagsbilden till årsredovisningen ger svaret. Det är en bild med en dalahäst som står framför en gammal vagn, inga tömmar, det finns ingen som styr och det finns heller ingen möjlighet att styra utan tömmar. Vart är kommunen på väg?

Gösta Frost

S-politiker just nu i karantän

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips