Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det förekommer rasism på min skola

Annons

Stoppa Rasismen! Jag går i en skola där det förekommer rasism. Jag är själv inte invandrare, men att se ett land brista på grund av dålig sammanhållning, det får mig att tänka en extra gång.

Sverige skulle ses som det mest jämställda landet, vilket gör att man tror att det räcker så. Ändå så lever vi i ett land där man ser på människor på olika sätt beroende på vilken religion man har, vilket kön, vilket land man kommer ifrån men också vilken hudfärg man har. Hur kan en människas hudfärg spela roll när det gäller människors lika värde?

Lärarna på vår skola blundar för problemet!

Det finns personer som använder nedvärderande ord bara för att göra sig själv större. Hur kan skolan inte ta detta problem på allvar? Att nedvärdera människor på grund av kön, etnicitet och religion är något som idag har blivit vanligt. Lärarna på vår skola blundar för problemet! Det är dags att sluta med det! I trygghetsreglerna på skolan ingår att alla ska känna sig trygga, men att gå i en skola utan jämställdhet är inte tryggt.

Om jag själv hör något kränkande är det självklart att jag reagerar, jag hoppas verkligen att jag inte är den enda. Jag gick till skolans så kallade trygghetsteam och bad om att skolan måste agera. Jag fick då till svar: ”Vi hör dig, och jag ska ta med det du säger." Men vad menas egentligen med detta? Jag har inte hört något om att de har reagerat och agerat. Eller att något blivit bättre sedan vi pratade med varandra. Det visar på att min skola inte tar jämställdhet på allvar.

Jag har gång på gång berättat att vi behöver någon som är ute i korridorerna för att möjligtvis minska alla nedvärderande kommentarer som jag vet att några får utstå dagligen. Detta sker av samma gäng och lärarna är fullt medvetna om detta, men vägrar att göra något åt saken. Detta gör mig riktigt förbannad.

Tänk om vi skulle byta roller med de som kommer till Sverige. Vissa kommer utan föräldrar, kommer utan att veta om det har någonstans att bo och kan inte ett ord på svenska.

Det är upp till oss att utrota rasismen, du och jag!

Tänk att de flytt från sina hem bara för att det är krig, det skulle lika väl kunna hänt oss, men det gjorde inte det.

Vi måste ta vara på vår möjlighet att få bo i ett land som Sverige och ta emot de nyanlända. Det är på tiden att vi börjar agera, för tar inte någon första steget ur tystnaden kommer ingen göra det.

Det är upp till oss att utrota rasismen, du och jag! Det är 2020 och det är dags att börja leva efter det och stå upp för vår demokrati och allas lika värde.    

En elev i framtidens skola

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips