Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det går bra med tåg till Dalarna!

Besöksnäringen och flera näringslivsföreträdare förordar flyg mellan Mora och Stockholm.

Detta är otroligt cyniskt med tanke  på miljön där vi vanliga människor uppmanas att åka tåg i stället för att flyga.

Det kan inte vara rimligt att det ska betalas ut mängder av stöd till regionala flygplatser som går med förlust.

Så fort det är dåligt resandeunderlag för ett tåg eller en tåglinje ska den läggas ned. Flygplatsen i Sälen kan med stark betoning  ifrågasättas hur den har finansierats. Det finns en järnväg, den så kallade Västerdalsbanan som går mot Malung och Sälen. Den bör rustas upp och på sikt elektrifieras. Se på Schweiz, där värnar man om miljön och pratar inte som man gör i Sverige.

Turistnäringen, näringslivet och befolkningen skulle tjäna på en upprustad Västerdalsbana

Den franska staten är restriktiva för bidrag till AirFrance. Det behövs flyg till Norrland samt Gotland. Dessutom behövs flyg för katastrofbekämpning. De kostnaderna ska staten stå för. Inlandsbanan korsar Västerdalsbanan i Vansbro. Den kan bli en viktig länk för godset som även gagnar näringslivet i Dalarna. Turistnäringen, näringslivet och befolkningen skulle tjäna på en upprustad Västerdalsbana. När det gäller förbindelser till Stockholm så kan resenärer från Mora vara i Stockholm klockan 10.16, med byte i Borlänge klockan klockan 08.43. Detta gäller vardagar. Dalarna är ett av Sveriges största turistlän men här har inte Dalatrafik ett enda försäljningsställe. Det är under all kritik. Bygder som har en järnväg är blomstrande.

Christer Wilhelmsson

Ordförande Järnvägsfrämjandet

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips