Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Djurplågeriet fortsätter

Tio år efter den så kallade grisskandalen då Djurrättsalliansen hade dokumenterat förhållanden på över 100 svenska grisfarmer, har de än en gång avslöjat missförhållanden, däribland på några av de största gårdarna.

Det är obehagligt att se den nya filmen som avslöjar djurplågeri. Grisar saknar strö, är täckta av, och vadar i avföring. Man har sett sjuka och döda grisar. Djurplågeriet fortsätter.

Det är ett sådant hyckleri att så många köper bitar av djur trots att de knappast skulle klara av att döda djuret själva

Detta är verkligheten bakom julskinkan:

De cirka 2,6 miljoner grisar som slaktas i Sverige varje år får inte se dagsljus förrän de förs till slakteriet. De har ingen som helst möjlighet att utföra sina naturliga beteenden, som till exempel att suggan bygger bo då hon ska föda. Uppfödningen sker i stora stallar, där de definitivt inte kan böka. De har ingenting att sysselsätta sig med.

Utfodringen blir dagens höjdpunkt. Transport till slakteriet och tillvaron där är oerhört plågsam. Senast i höstas då slakteriet i Kristianstad anmäldes för djurplågeri, men det mesta upptäcks inte. Det är ett sådant hyckleri att så många köper bitar av djur trots att de knappast skulle klara av att döda djuret själva.

Det är förfärligt att många fortfarande ser det som en orubblig tradition att äta skinka och annat kött på julafton trots att det orsakar lidande och död för grisar, samt svåra sjukdomar för människor.

Hälften av alla dödsfall i Sverige beror på hjärt- och kärlsjukdomar, vilka till stor del orsakas av animalisk kost. Låt julen bli en fridens högtid – prova att fira en vegetarisk jul. Det tjänar alla utom köttindustrin på.

Henrik Scheutz

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips