Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Du gamla du fria...

Annons

Nationalsången ska väl spegla en nations visioner och historia på gott och ont. Nationalsången har större betydelse hos unga nationer. Niger är ett bra exempel.

Nationalsången har så pass stor betydelse i Niger att en kommitté tillsatts med regeringsmedlemmar, författare och kompositörer för att ta fram en ny nationalsång. Partier i sången som visar på underkastelse under den gamla kolonialmakten Frankrike ska bort och ersättas med text som speglar dagens Niger. Ett av de fattigaste länderna i Afrika.

Vi kanske ska utlysa en tävling om en ny nationalsång som speglar det ”moderna” Sverige, dess visioner och med en ny tolkning av vår historia?

Eller kanske tillsätta en kommitté med regeringsmedlemmar, svenska akademimedlemmar, Benny Andersson med flera för att ta fram en ny nationalsång?

Eller också duger Du gamla du fria med valfria nytolkningar.

Att försöka hitta enighet kring en ny nationalsång kommer ju inte att gå.

Bertil Malmodin

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips