Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Elnätsbolagens bästa tid är nu

Från midsommar fram till skolstart är särklassigt bäst lämpad för ny- och reinvesteringar i elnät. Tyvärr är aktiviteterna under denna tid på mycket låg nivå, trots att man har många år av eftersatta reinvesteringar att ta igen. Reinvesteringsgraden ska långsiktigt vara 2,5 procent av NUAK för att nätets standard inte ska förfalla. Sveriges elnätsbolag ligger mycket lägre.

Sommarperioden erbjuder värme vilket är nödvändigt för att kabelskarvar och ändavslutningar ska kunna utföras till god kvalitet. När det inte är någon tjäle i marken kan grävarbeten utföras effektivt. Sommarperiodens låga last i elnätet gör att man enkelt kan göra driftomläggningar utan problem för att möjliggöra ombyggnader. Att det är ljust från tidig morgon till sen kväll gynnar arbetsmiljö och kvalitet. Ingen snö och därmed ingen halkrisk är också positiva faktorer.

Det finns alltså vinster i effektivitet, arbetsmiljö och kvalitet att vinna genom att nyttja sommarperioden. Därför är det svårt att förstå varför elnätsbolagen väljer bort perioden när man har så mycket att ta igen.

Elnätstarifferna har ju sedan avregleringen höjts kraftigt för att just ta igen eftersatta reinvesteringar.

Elnätskund med insikt

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips