Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare/Emil 12 år: Tillsammans kan vi rädda regnskogen!

Världens regnskogar är ofattbart viktiga för allt liv på jorden. De utgör en stor del av allt syre och de utgör en stor del av ekosystemet. Och i regnskogen finns ett stort antal djur- och växtarter.

Skulle någon av dessa delar försvinna helt, skulle jordens ekosystem och atmosfär ändras till det sämre. Detta är just vad som håller på att hända nu, varje timme, varje minut, varje sekund.

Varje minut skövlas en del regnskog lika stor som två fotbollsplaner. Träden huggs eller bränns ned. Växter försvinner. Djurens livsmiljö förstörs. Detta bidrar alltså till att en mängd djur- och växtarter dör ut. Och så här har det varit i över tio år. Något måste göras snarast. De enda som kan göra något är vi människor.

I juli månad 2019 hade avverkningen av världens regnskogar mer än dubblerats sedan förra året, avverkningen hade ökat med 278 procent. Detta är hemskt.

Det är precis som att vi människor skulle stå och se på hur våra hus bränns ner och en mängd människor dör

Det är hemskt vad som nu pågår på vår planet. Tänk på allt liv i dessa områden, alla djur som lever där. Det är precis som att vi människor skulle stå och se på hur våra hus bränns ner och en mängd människor dör. Tänk alla söta orangutangungar som sitter i en trädtopp och ser sina föräldrar dö. Tänk alla fåglar som förskräckt flyr från sitt bo när en stor skogsmaskin kommer och är på väg att såga ned deras träd, som de bott i länge. Tänk alla bergsgorillor som förtvivlat försöker komma undan de slukande lågorna, och många som inte lyckas.

Detta är hemskt. Och fortsätter det så här, i några år till, kommer alla värdens regnskogar vara borta för alltid. Faktum är att när regnskogen väl är nedbränd går den inte att återskapa. Visst, det går att plantera träd, men då blir det en odling. De flesta djuren kommer inte att kunna leva vidare i en förändrad miljö. Kvar är bara stora bruna landskap, liknande ökenlandskap, där det tidigare stått en lummig regnskog full av liv. Och allt detta händer nu. Vi kanske inte märker det, men fortsätter det, kommer vi garanterat märka det, från alla håll.

Vad kan nu du som står där, eller sitter och läser denna artikel, göra? Jo, det är inte så svårt. Några saker du gör förändrar mycket:

- När du köper kött, välj svenskt naturbeteskött. Ingen regnskog har då bränts ned för att skapa boskapsområden.

- Köp absolut inte tropiskt trä. Kanske har det bott en djurfamilj i trädet som sågats ned för just det virke du skall ha. Om du måste köpa detta, välj då FSC-märkt.

- Köp inga produkter med ocertifierad palmolja i.

- Skänk en liten gåva till Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen eller liknande.

Gör du någon, eller några, saker av detta, är du en miljöhjälte. Och ju mer du gör det, ju större hjälte blir du, jag lovar. För nu måste vi agera.

När du gör detta, kom då ihåg: Varje liten sak du gör, gör en otrolig skillnad.

”Flera bäckar små blir till slut en hel å”, tillsammans kan vi göra skillnad och RÄDDA REGNSKOGEN!

Emil, 12 år

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips