Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: En vädjan till kommunen: Behåll vårt friluftsområde i Uvbergsviken!

Ärendet om att bygga bostäder i Uvbergsviken, Torsång, återremitterades den 12 juni 2018. Nu skall ärendet upp igen i kommunfullmäktige, den 10 december 2019.

Det är inte för inte som Torsång kallas Dalarnas Venedig

Måndag den 25 november bjöd kommunen in till möte i Torsångs skola. De ville veta vad vi Torsångsbor tycker om den detaljplan som ligger som förslag för Uvbergsviken, samma förslag som återremitterades förra sommaren. Skolmatsalen var överfull av Torsångsbor som hade kommit för att berätta vad de tycker. Närvarande politiker gjorde de tydligt att det var viktigt för dem att veta vad vi tycker om detaljplanen.

Visst finns det Torsångsbor som är emot att bygga i Torsång över huvud taget. Men de flesta och många med mig är stolta över Torsång. Vi är glada om det är fler som till vardags får njuta av det som Torsång har att erbjuda. Vi har en fantastik miljö som är helt underbar. Här har vi närhet till både skog, natur och våra vattendrag; Dalälven som möter Lillälven, Prästtjärn och Runn. Och det självklara valet en varm sommardag är badet vid Uvbergsviken.

Det är inte för inte som Torsång kallas Dalarnas Venedig. Vill du uppleva det bästa av Torsångs natur uppe på land är motionsspåret ett måste. Motionsspåret som följer Prästtjärn och Runns strandkant tar dig till Hagudden och hjärtat av vår lilla skog.

Det är bästa stället i Torsång för att avskärma sig från civilisation, finna lugn och harmoni.

Nu planerar kommunen att bygga bostäder på en tredjedel av Hagudden och prioritera villor med sjöutsikt i stället för att bevara hjärtat av Torsångs friluftsområde, som inte bara är attraktivt för Torsångsbona. Det är ett populärt friluftsområde för alla Borlängebor. Jag har vid ett flertal tillfällen själv mött ”lokalkändisar” inne från stan, så vet att det är fler än bara mina vänner från stan som uppskattar Torsångs natur.

Enligt Borlänge kommuns hemsida, arbetar kommunen aktivt med ett friluftsprogram för att kunna utveckla Borlänge till en bättre friluftskommun.

I måndags hade vi en proppfull skolmatsal med Torsångsbor som bönföll om att vi ska få behålla vårt friluftsområde. Vi vill att kommunen skall bygga några hundra meter längre bort och bevara hjärtat av Torsångs skog.

Här har vi skogen som angränsar till badet i Uvbergsviken, där våra barn har förskole-och skolutflykter och skoljoggen. Här är skogen där vi Borlängebor kan få inspiration till spontan motion, eller bara få omslutas av skogen och känna lugn och harmoni.

Vi Torsångsbor har alltid varit emot att bygga bostäder i vårt friluftsområde/Uvbersgsviken. Och det var något som framgick väldigt tydligt av oss som samlades i måndags. Vi förstår inte hur kommunens politiker resonerar. VARFÖR? Varför vill man så gärna häva strandskyddet och bygga i vår skog för att få villor med sjöutsikt? Enligt Ronny Beyer, ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden (S) som var närvarande vid mötet, är det för att bygga bort bostadsbristen. Men det är något som inte stämmer. Varför kan man inte bygga 500 meter längre bort? På så vis kulle man kunna bevara natur- och friluftsområdet, som kommunen påstår sig vilja bevara och främja.

Jag får en flashback till för åtta år sedan, när jag och många Torsångsbor med mig kämpade för att vi skulle få behålla vår då nedläggningshotade skola i Torsång. Då tog politikerna sitt förnuft till fånga, lyssnade på oss och vi fick behålla vår skola.

Just nu kan jag bara hoppas att de lyssnar på oss som ber om att få behålla vårt friluftsområde.

Johanna Lindström, Torsångsbo

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips