Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: EU:s klimatåtgärder går åt fel håll

Annons

EU:s klimatpolitik och åtgärder för att minska utsläppen går åt fel håll. Förhandlingarna om tidsperspektiv för när utsläppen av koldioxid ska var nere på netto-noll verkar landa på 2050. Det är åtminstone tio år för sent, senast 2040 bör gälla om vi inom EU ska ge vårt bidrag till Parisavtalets mål.

Dessutom har nu EU, med Cecilia Malmström i spetsen, förhandlat fram ett handelsavtal, Mercosur, med länder i Sydamerika där Brasilien ingår. Brasilien har under den nye presidenten, Bolsonaro, drastiskt ändrat miljö- och klimatpolitiken.

Avskogningen av Amazonas har ökat med 54 procent under januari 2019 jämfört med samma period 2018. Varje minut skövlas två fotbollsplaner med regnskog. Brasilien tillhör nu de farligaste länderna för personer som arbetar med naturskydd. Över 340 organisationer protesterar mot avtalet.

Svenska regeringen genom Ann Linde ser trots detta positivt på handelsavtalet.

EU talar om att minska utsläppen av växthusgaser, men i praktisk politik sätts klimatmål som inte är i linje med Parisavtalet och handelsavtal förhandlas fram med länder som helt struntar i att vidta åtgärder för minskade utsläpp. I den klimatkris vi befinner oss i är detta inte acceptabelt.

Nu gäller det att se till att Sverige inte ställer sig bakom handelsavtalet. Heder åt daglivarukedjan Paradiset som inte längre säljer produkter från Brasilien. Som konsumenter bör vi följa deras exempel och inte köpa kött eller andra produkter från Brasilien.

Roger Bydler

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips